Επιδόματα: Ποια θα αυξηθούν 8% – Ποιοι είναι οι τυχεροί

Επιδόματα: Ποια θα αυξηθούν 8% – Ποιοι είναι οι τυχεροί

Επιδόματα: Νέες αυξήσεις στα επιδόματα, με χιλιάδες Έλληνες να λαμβάνουν δεκάδες ευρώ περισσότερα.

Αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/1/2024 και θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα ενώ αυξάνεται και το επίδομα παιδιού για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ειδικότερα με βάση το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και εφόσον και η δεύτερη κάλπη δείξει το ίδιο αποτέλεσμα με το χθεσινό οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν αύξηση στο επίδομα που παίρνουν λόγω των παιδιών τους.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Έτσι από 1.1.2024 το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού.

Ειδικότερα όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα.

Η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) πραγματοποιείται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα.

Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:
1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Παράλληλα στο πλαίσιο αναμόρφωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα δοθεί αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά από 1/1/2024:

από €50 στα €70 για ένα παιδί
από €70 στα €120 για δυο παιδιά
από €120 στα €170 για τρία παιδιά
Για τέσσερα παιδιά το επίδομα από τα 170 ευρώ ανεβαίνει στα 220 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

Επιδόματα: Έρευνα για τα… μαϊμού!
Υπάρχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν χιλιάδες ευρώ σε εισοδήματα τον χρόνο και όμως συνεχίζουν να λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις. Βάζει στοπ το υπουργείο Εργασίας. Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι.

Θα ελέγχονται από εδώ και στο εξής τα εισοδήματα που έχουν οι άνεργοι, οι οποίοι αιτούνται και λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις και άλλες παροχές της ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ), καθώς έχει διαπιστωθεί πλέον από το υπουργείο Εργασίας -παρότι είναι γνωστό από τους πολίτες- ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν εισοδήματα τα οποία κρύβουν και έτσι παίρνουν τα επιδόματα επιβαρύνοντας έτσι τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο έλεγχος θα γίνονται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα κοινωνικά επιδόματα που φέρονται να λαμβάνουν ενώ δεν τα δικαιούνται, είναι για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ -δηλαδή ανεργίας και άλλα- αλλά και τα μειωμένα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και άλλα.

Τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που αντλούνται από τη ΔΥΠΑ για την εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και η χορήγηση παροχών ανεργίας προβλέπεται για τον έλεγχο των εισοδημάτων των ανέργων που αιτούνται παροχές ανεργίας, θα ελέγχονται πλέον.

Πιο αναλυτικά, αυτό θα γίνει προκειμένου να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα, θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με βάση τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και πρόστιμα για όσους εργάζονται αλλά παράλληλά είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Πλέον διατίθεται η μέθοδος «Πληροφορίες για το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό και τεκμαρτό), ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους» της διαδικτυακής υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. «Άντληση βασικών στοιχείων υποβολής φορολογικής δήλωσης» μέσω του ΚΕ.Δ. στο πληροφοριακό σύστημα «ΟΠΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ» της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.). Τα αναγκαία φορολογικά δεδομένα για τις πληροφορίες ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (πραγματικού και τεκμαρτού, ανεξαρτήτως προέλευσής του), για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους, αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.

Σκοπός διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και η χορήγηση παροχών ανεργίας. Η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων του ΔΥΠΑ είναι εφικτή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δύναται να πραγματοποιηθεί:

α) με αυτοπρόσωπη παρουσία στην αρμόδια Υπηρεσία ΔΥΠΑ του τόπου κατοικίας είτε

β) ηλεκτρονικά, με χρήση κωδικών πρόσβασης μέσω διαδικτύου.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content