Επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Καραϊβάζ μία μέρα πριν το έγκλημα

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες, που πήραν προθεσμία για τις απολογίες τους, ενώ τα ερωτήματα παραμένουν. Οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι στο θύμα και την προηγούμενη της δολοφονίας. Τι ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., δύο χρόνια μετά

Σε ανακοινώσεις για τις συλλήψεις δύο υπόπτων, που ζήτησαν και έλαβαν σήμερα προθεσμία από τον εισαγγελέα για τις απολογίες τους, σχετικά με την στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, στις 9 Απρίλιου του 2021, μέρα μεσημέρι, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, προχώρησε το πρωί η αστυνομία.

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του αστυνομικού ρεπόρτερ τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς οι έρευνες για την ταυτοποίηση και σύλληψη και άλλων δραστών συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής αναφέρονται ευρήματα για τα μέσα, που χρησιμοποίησαν οι δράστες και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγκλήματος καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τόσο την προηγούμενη όσο και την επόμενη μέρα εντοπίστηκαν στην περιοχή «πακιστανικά» τηλεφωνικά νούμερα, που ύστερα «εξαφανίζονται» και δείχνουν στους αστυνομικούς ότι οι δράστες είχαν επιχειρήσει να θέσουν σε εφαρμογή και στις 8 Απριλίου το σχέδιό τους για τη δολοφονία, το οποίο όμως ματαιώθηκε γιατί το θύμα έφυγε μισή ώρα νωρίτερα από το σπίτι του. Έτσι την επόμενη μέρα τον περίμεναν κατά την επιστροφή του σε αυτό.

Στη σημερινή παρουσίαση οι αξιωματικοί της αστυνομίας σημείωσαν ότι υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο τις 8 Απριλίου, που δείχνουν δύο τα οχήματα να πηγαίνουν μαζί προς το σπίτι του Καραϊβαζ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές «χάνουν» τον ένα επιβάτη. Ειδικότερα, ενώ το υλικό δείχνει να περνούν το μηχανάκι και αμέσως μετά το βαν, σε επόμενο βίντεο φαίνεται το δίκυκλο χωρίς συνεπιβάτη, ο οποίος φέρεται να επιβιβάστηκε στο βαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι τα δύο αδέλφια, 40 και 48 ετών, που είχαν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν, συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου, σύμφωνα με την «προανακριτική διαδικασία, η οποία επικεντρώθηκε σε επιπλέον διασταυρώσεις στοιχείων και εξετάσεις προσώπων».

Ο πρώτος συνελήφθη δυνάμει και δεύτερου εντάλματος σύλληψης για άλλη υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε την 6η Δεκεμβρίου του 2021 στην περιοχή του Γαλατσίου Αττικής. 

Η Κωνσταντία Δημογλίδου δήλωσε πως «από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, διακριβώθηκε ότι, οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου “scooter” καθώς και φορτηγό τύπου «βαν». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο, την προηγούμενη μέρα της διάπραξης της ανθρωποκτονίας».

«Ακολούθησε περαιτέρω συλλογή στοιχείων αναφορικά με το φορτηγό τύπου “βαν” προκειμένου διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και εξακριβωθεί ο λόγος κίνησης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε ότι το εν λόγω όχημα ανήκει σε εταιρία (σ.σ. καθαρισμού) για τη λειτουργία της οποίας υπεύθυνος ήταν ο 48χρονος, ενώ από τον επακόλουθο οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν» πρόσθεσε.  

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, είπε μεταξύ άλλων πως «η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως “κατά παραγγελία” και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο ημεδαπών».

Σχετικά με το ποινικό παρελθόν των δύο υπόπτων η κ. Δημογλίδου ανέφερε τα εξής: 

  • είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής, ενώ επιπλέον,
  • ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δολοφονία του Καραϊβάζ έχει εκθέσει τη χώρα μας, η οποία έχει επικριθεί ανοιχτά από πολλούς οργανισμούς, από δημοσιογραφικές ενώσεις μέχρι διεθνείς φορείς, αρχές ξένων χωρών (Βλ. για παράδειγμα: Εκθεση-καταπέλτης για την Ελλάδα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ) αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τόσο οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα όσο και η υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου LIBE, που διεξήγαγε έρευνα για το κράτους δικαίου στην Ελλάδα, είχαν απευθύνει μάταια έκκληση στις αρμόδιες αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Europol. Ο Pavol Szalai από τους ΡΧΣ είχε εκφράσει μάλιστα την ανησυχία του για την αποκάλυψη ότι ο Καραϊβάζ παρακολουθούνταν παράνομα.

eysyn

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content