Ευχάριστες αλλαγές για το επίδομα ανεργίας

Αλλαγές προετοιμάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας στο επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News». Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη σύνδεσή του με τους μισθούς που έπαιρνε ο δικαιούχος τα τρία τελευταία χρόνια πριν την ανεργία και την επέκταση της χρονικής διάρκειας που θα το λαμβάνει ο άνεργος, πέραν του 12μηνου που ισχύει έως τώρα. Το επίδομα θα επεκταθεί όμως με κριτήρια και προϋποθέσεις και θα αφορά σε όσους έχουν εργασθεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Στο επίδομα θα ενσωματώνεται και εκείνο των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δικαιούται ένας ελάχιστος αριθμός ανέργων «κυρίως επειδή υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το φορολογικό έτος πριν το έτος ανεργίας. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του στο επίδομα ανεργίας, που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας».

Σήμερα το επίδομα των 200 ευρώ το λαμβάνουν μόλις 20.000-25.000 άνεργοι όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ ήταν το Σεπτέμβριο 488.714 άτομα (το 58,4% του συνόλου των ανέργων). Η ΔΥΠΑ εξετάζει το σενάριο οι μακροχρόνια άνεργοι να εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης, λαμβάνοντας μάλιστα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει τα 200 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης πριν την ανεργία.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου στην υποστήριξη των ανέργων είναι η σύνδεση του επιδόματος με τον πρότερο εργασιακό βίο και τον ασφαλιστικό βίο του άνεργου. Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, ο άνεργος πλέον θα λαμβάνει αυξημένο επίδομα πιο κοντά στο μισθό του το οποίο θα μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των μηνών χωρίς όμως να πέφτει κάτω από τα 479 ευρώ το μήνα που ισχύει σήμερα. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος την τελευταία τριετία και βάση αυτού του ποσού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για το πρώτο εξάμηνο. Στη συνέχεια, ο άνεργος θα λαμβάνει το ποσό των 479 ευρώ το μήνα που ισχύει σήμερα.

Αν ένας άνεργος έχει μέσο μηναίο μισθό τελευταίας τριετίας στα 1.500 ευρώ, το επίδομα που λαμβάνει από τη ΔΥΠΑ θα είναι 825 ευρώ το μήνα για το πρώτο εξάμηνο. Στο δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει 479 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος των 200 ευρώ είναι όσοι βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν εντός δύο μηνών μετά το τέλος της τακτικής επιδότησης ανεργίας τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αυτοπροσώπως στις αρμόδιες υπηρεσίες ΔΥΠΑ, στα ΚΕΠ και ηλεκτρονικά μέσω του e-servicers.

Τα δικαιολογητικά είναι:

Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος του προ-προηγούμενου της άσκησης του δικαιώματος φορολογικού έτους που χορηγείται μέσω Taxisnet

Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν ανήλικα τέκνα

Αριθμός καταθετικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο ο αιτών εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content