Συνέντευξη στο κανάλι της Βουλής και συγκεκριμένα στην ενημερωτική εκπομπή “Πρωινή Επισκόπηση”, με τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου, παραχώρησε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Ο Βουλευτής στη συνέντευξη επισήμανε την υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργεί πλούτο μέσα από την ανάπτυξη, προκειμένου να ενισχύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης (δείτε όλη τη συνέντευξη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=t_6GZUSmBho ) έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε χθες τον Πρωθυπουργό που ανακοίνωσε κάποια μέτρα για την οικονομία, κάποιες παροχές. Ακούμε για συντάξεις. Ακούμε για μισθούς. Ακούμε για δώρα Πάσχα. Υπάρχει ένας διαγκωνισμός υποσχέσεων προεκλογικών;
Θ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ: Σε ό, τι μας αφορά, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδειχθεί απόλυτα αξιόπιστος. Και έχει αποδειχθεί αξιόπιστος όχι μόνο διότι έκανε όλα όσα υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε προεκλογικά, αλλά έκανε ακόμα περισσότερα. Τώρα, από την άλλη πλευρά, δυστυχώς βλέπουμε πράγματι αυτή την πλειοδοσία, η οποία είναι πολύ εύκολη ιδίως για τον κ. Τσίπρα. Φοβάμαι, όμως, ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εμπιστεύεται. Και δεν τον εμπιστεύεται, διότι η θητεία του ήταν νομίζω καταλυτική ως προς αυτό. Ήταν απόλυτα αναξιόπιστος και λαϊκιστής. Παραδείγματος χάρη, ας λάβουμε υπόψιν τις τελευταίες εξαγγελίες που έγιναν για τις συντάξεις. Υποσχέθηκε σε μία μέρα, ένα μεσημέρι, 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με αλλεπάλληλες δεσμεύσεις για την 13η σύνταξη, για την προσωπική διαφορά, που ο ίδιος θέσπισε, για αυξήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστροφή των αναδρομικών!
Θ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ: Επιστροφή των αναδρομικών. Αυτά όλα είναι ένα συνολικό πακέτο 10 δισεκατομμυρίων, χωρίς να πει πώς θα εξασφαλίσει τα χρήματα αυτά. Πώς θα δοθούν στους συνταξιούχους. Και πώς θα καλυφθούν από τον δημόσιο κορβανά. Και επαναλαμβάνω ότι είναι εύκολο, διότι και ο ίδιος γνωρίζει ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες για να καταλάβει την θέση του Πρωθυπουργού. Οπότε, είναι πολύ εύκολο για αυτόν αυτή η λαϊκίστικη πλειοδοσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη όμως καταλαβαίνετε πώς επειδή οι συνταξιούχοι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Και από την άλλη για το σύνολο του κόσμου η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα και φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή από τη χθεσινή ένα 70% σας δίνει αρνητικό πρόσημο στη διαχείριση της ακρίβειας.
Θ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ: Να πω πρώτα για τους συνταξιούχους ότι για πρώτη φορά βλέπουν οι συνταξιούχοι ότι παίρνουν τις συντάξεις τους. Είναι ντροπή και για εμάς τους πολιτικούς και για το πολιτικό σύστημα. Ξέρετε ότι αυτό που σωρεύονταν και κάνανε ουρά οι συνταξιούχοι στα πολιτικά γραφεία, όλων των κομμάτων, ήταν διότι δεν έπαιρναν τις συντάξεις. Μετά από τρία και τέσσερα χρόνια περιμένανε να πάρουνε συντάξεις. Είχαν νομίζω σωρευτεί 800.000 ανεκκαθάριστες συντάξεις και σήμερα βλέπουμε ότι παίρνουν στην ώρα τους συντάξεις. Μετά από πολλά χρόνια έχουμε και αύξηση φέτος πολύ σημαντική των συντάξεων. Και βεβαίως προσδοκούν σε ακόμα μεγαλύτερη στη νέα κυβερνητική μας θητεία, χωρίς βέβαια να υπολογίσουμε ότι υπάρχει και μείωση εισφορών, φοροελαφρύνσεις, που αυτά είναι ένα συνολικό πακέτο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη κ. Ζεμπίλη πριν πάμε στο θέμα της ακρίβειας, είπε και πριν η κα Αντωνίου ότι όλως τυχαίως δίνετε κάποια πράγματα τα οποία ξεκινάνε τον Απρίλιο. Και εγώ ρωτάω τώρα: ας πούμε για το δώρο Πάσχα. Αν δεν ήταν οι εκλογές θα δινόταν δώρο Πάσχα φέτος;
Θ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ: Νομίζω η κυβέρνηση αυτή έχει λοιδορηθεί από μία πλευρά, να το πούμε νεοφιλελεύθερη, εμπάς η περιπτώση, για επιδοματική πολιτική. Δεν είναι επιδοματική πολιτική. Είναι ότι εμείς, όπως έχει υποχρέωση μια πολιτεία, να προσπαθεί να εξασφαλίσει πλούτο μέσα από την ανάπτυξη, με ένα μόνο σκοπό να βοηθήσει τις ευάλωτες κατηγορίες. Τους φτωχούς. Τους μη έχοντες. Τους συνταξιούχους. Τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, και για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Και βεβαίως τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αντίστοιχα βοηθήματα. Αλλά όπως, επίσης, και για τον κατώτατο μισθό, που κατηγορηθήκαμε ότι έρχεται 1η Απριλίου, προκειμένου να βοηθηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας κατηγορούν και για τα επιδόματα ότι είναι επιδοματική πολιτική με τα “pass”.
Θ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ: Ναι, αλλά όλα αυτά ισχύουν σε όλη τη θητεία. Να μην ξεχάσουμε!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση ζητάει πιο μόνιμα μέτρα, όπως τη μείωση του ΦΠΑ, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα. Πιο μόνιμα και πιο οριζόντια μέτρα.
Θ.ΖΕΜΠΙΛΗΣ: Η αντιπολίτευση ζήτησε προσωρινά τη μείωση του ΦΠΑ. Εμείς συζητάμε την οριστική μείωση των έμμεσων φόρων στη νέα μας θητεία, όχι προσωρινή. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό ενέχει πολλούς κινδύνους. Δεύτερον, επειδή λέτε τώρα προεκλογικά: ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ ενίσχυσης και των επιχειρηματιών, αλλά και της κοινωνίας συνολικά, την περίοδο της πανδημίας; Δηλαδή, την περίοδο της πανδημίας είχαμε εκλογές; Δεν ευνοήθηκαν και δεν βοηθήθηκαν οι πάντες, όπως και σήμερα με τους λογαριασμούς ρεύματος; Άρα, βλέπουμε ότι στον πυρήνα αυτής της πολιτικής είναι η ενίσχυση όλων των κοινωνικών τάξεων, με ιδιαίτερη βέβαια μέριμνα τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό το όλον, γιατί είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης ότι επιστρέψαμε στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας. Αυτό το συναντάτε εσείς στην Εύβοια για παράδειγμα; Γιατί εγώ ξέρω πολλά νοικοκυριά, τα οποία δεν είναι πλούσιοι και οι οποίοι εξαιρούνται. Μόλις μπουν εισοδηματικά κριτήρια επειδή είναι χαμηλά εξαιρούνται από όλα αυτά τα “pass”.
Θ. ΖΕΜΠΙΛΗΣ: Κοιτάξτε! Σε ότι αφορά αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι επιστρέψαμε είχε να κάνει με αυτήν την υπερβολική φορολόγιση που υπήρχε στον ΕΝΦΙΑ και σε όλους τους συντελεστές, στις υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές. Επειδή είμαι δικηγόρος, όλοι οι επαγγελματίες εκείνη την περίοδο δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να συγκεντρώνουμε τους λογαριασμούς, να τους βάζουμε μπροστά από το γραφείο και να βλέπουμε ποιους θα πληρώναμε, γιατί κάποιοι δεν πληρώνονταν. Δεν μπορούσαν να πληρωθούν. Υπήρχε μία πλήρη αφαίμαξη. Σε βαθμό, δηλαδή, που να λέει κάποιος αν αξίζει να εργάζομαι. Όλα αυτά βλέπουμε ότι επιστράφηκαν. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Αλλά και με την εισφορά αλληλεγγύης. Με τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, βλέπουμε ότι αναπτύσσεται μία συνολική πολιτική φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος.