Δράσεις 3ου ΔΣ Άμφισσας μηνός Οκτωβρίου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ 3ο ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Οι μαθητές της Ε’ τάξης του Σχολείου μας γιόρτασαν τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης και του κόσμου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2023. Οι εκπαιδευτικοί Μαρία Μαρτίνου – Αγγλικής Γλώσσας και Μαρία Δήμου – Γαλλικής Γλώσσας σχεδίασαν και υλοποίησαν στην τάξη μαζί με τους μαθητές μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση που συνδύαζε στοιχεία διάλεξης, αλληλεπίδρασης, θεατρικού παιχνιδιού και εικαστικής δημιουργίας.

Οι μαθητές μας διασκέδασαν παριστάνοντας τους επισκέπτες ευρωπαϊκών χωρών, όπου τους έλεγαν «καλημέρα», ενώ οι ίδιοι δεν καταλάβαιναν τη γλώσσα που τους μιλούσαν. Στη συνέχεια ως μικροί ερευνητές ανακάλυψαν ποια χώρα ήταν αυτή που επισκέφθηκαν και αφού την εντόπιζαν σε έναν ειδικά κατασκευασμένο χάρτη, σημείωναν το όνομα της χώρας στα Αγγλικά και τη λέξη «καλημέρα» στη γλώσσα που ομιλείται εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών ήταν μία καλή ευκαιρία, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η γλώσσα για τους ανθρώπους, πόσες διαφορετικές γλώσσες ομιλούνται στην Ευρώπη και πως καθεμία από αυτές αποτελεί πολιτιστικό πλούτο για το λαό της και για όλους.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ – ΤΟ ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΑ ΣΑΛΩΝΑ

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας επισκέφθηκαν το όμορφο εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης των Σαλώνων. Εκεί ο φοιτητής Θεολογίας κ. Δημήτρης Σούφρας τους μίλησε για τη ζωή της Παναγίας – σχετικό κεφάλαιο βιβλίου Θρησκευτικών – καθώς και για την ιστορία της συγκεκριμένης εκκλησίας στο πέρασμα των δεκαετιών. Θεωρείται ως ένα από τα πιο παλιά εξωκλήσια της πόλης και υπήρξε παλιό κοιμητήριο της ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού, αφού εκεί βρίσκεται ο τάφος του οπλαρχηγού Πανουργιά. Στη συνέχεια εξήγησε στους μικρούς μαθητές για το τι σημαίνει εξωκλήσι και πώς αυτά εορτάζουν. Η όλη δράση οργανώθηκε από την εκπαιδευτικό της Δ΄τάξης του σχολείου κ. Μαρία Κασούτσα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δημήτρη Σούφρα που ήταν κοντά μας, για ακόμα μία φορά, και μίλησε στους μαθητές στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης που υλοποιήθηκε στο μάθημα των Θρησκευτικών. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΠΕΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ  – ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ”

Tην ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Άμφισσας “Διαχείριση υδάτινων πόρων στο αστικό οικοσύστημα – Το κανάλι του Μόρνου”, είχαν οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας. Πιο συγκεκριμένα παρακολούθησαν στο ΚΠΕ Άμφισσας παρουσίαση με τον τρόπο που ο άνθρωπος διαχειρίζεται το νερό στις πόλεις και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στον Άγιο Συμεών για να δουν από κοντά πως με την κινητική ενέργεια του νερού παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Κατόπιν πήγαν στο διυλιστήριο της περιοχής, προκειμένου να παρατηρήσουν πώς καθαρίζεται το νερό και διοχετεύεται στο δίκτυο για να φτάσει στις γύρω πόλεις. Στο τέλος, είδαν το κανάλι του Μόρνου όπου το νερό μέσω αυτού μεταφέρεται στην Αθήνα. Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δραστηριότητα για το σπουδαίο αγαθό της φύσης, το νερό. Ευχαριστούμε τον εκπαιδευτικό του ΚΕΠΕΑ Άμφισσας κ. Γιώργο Κόττη για την πολύ καλή οργάνωση όλης της δράσης!!!

“ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ” … ΜΕ  ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ Κ. ΛΟΥΠΑΚΟ!!!

 “Δημοτικό Συμβούλιο” με τους μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας πραγματοποίησε σήμερα ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δελφών κ. Νίκος Λουπάκος στο χώρο των γραφείων του. Ορίστηκε μαθητής – πρόεδρος του συμβουλίου, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της συζήτησης και τα παιδιά είπαν στον κ. Αντιδήμαρχο για τα προβλήματα της πόλης και τι θα ήθελαν στο μέλλον να δημιουργηθεί στην Άμφισσα, προκειμένου αυτή να γίνει ομορφότερη. Μια καινοτόμος και πρωτότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα που οργανώθηκε από την εκπαιδευτικό της Γ΄ τάξης κ. Έφη Δημητρέλου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και αφορούσε την πόλη που ζω και αναπτύσσομαι. Ευχαριστούμε τον κ. Λουπάκο για τη ζεστή φιλοξενία του στον χώρο του γραφείου του και για τον χρόνο που διέθεσε προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των μικρών μαθητών και να συζητήσει μαζί τους!!!

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ  ΤΗΣ ΓΗΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΤΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ “VΑGONETTO

Mια πολύ ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας, με τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού στο μοναδικό θεματικό Μεταλλευτικό Πάρκο στον ελληνικό χώρο, το

“Vagonetto”. Oι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία των μεταλλείων, τη ζωή των μεταλλωρύχων στο χώρο εργασίας τους και τον τρόπο εξόρυξης του βωξίτη στο πέρασμα των χρόνων. Επίσης,  περιηγήθηκαν στην πραγματική υπόγεια στοά, εκεί που ο χρόνος πάγωσε στα μέσα του 20ου αιώνα και  οι εργάτες με ειδικά μηχανήματα έκαναν την εξόρυξη του μεταλλεύματος. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το φυτώριο της εταιρείας (ιδρύθηκε το 1988) στη θέση Μαρμαρογέφυρα Καστελλίων του Δήμου Δελφών, το οποίο σκοπό έχει την παραγωγή κατάλληλων φυταρίων που προορίζονται για αναδώσεις – αναθαμνώσεις των περιοχών που έχει γίνει μεταλλευτική δραστηριότητα. Οι μαθητές φύτεψαν σε γλαστράκια “μαύρη πεύκη” τα οποία και πήραν μαζί τους. Ευχαριστούμε την εταιρεία Imerys για την ξενάγηση στο πάρκο και το φυτώριο, αλλά και για όλες τις διευκολύνσεις προς το σχολείο μας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική εκδρομή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΔΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ  “ΕΥΑΓΓ. Α. ΜΟΣΧΟΣ”

Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄τάξεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας επισκέφθηκαν το εκπληκτικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης “Ευαγγ. Α. Μόσχος”. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα της εποχής του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, όπως στολές στρατιωτών, όπλα, φαρμακευτικό υλικό, εφημερίδες, έγγραφα, ιδιαίτερη εντύπωση όμως τους έκανε η σειρήνα του πολέμου. Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη σε έναν χώρο που έχει επιμεληθεί με πολύ μεράκι ο μανιώδης συλλέκτης και ιδιοκτήτης του Μουσείου Αντώνης Μόσχος. Το συγκεκριμένο Ιστορικό Μουσείο αποτελεί κόσμημα για την Άμφισσα και τα αντικείμενα που διαθέτει στη συλλογή του ο ιδιοκτήτης είναι κρίμα που δεν εκτίθενται σε ένα μεγαλύτερο χώρο προκειμένου να τα βλέπει ο κόσμος. Ευχαριστούμε τον κ. Μόσχο για τον ευγενικό τρόπο που μας υποδέχτηκε, τη ζεστή φιλοξενία του, και την υπομονή του να απαντήσει στις απορίες των μαθητών μας. 

Mε εκτίμηση

Νικόλαος Παπούλιας

Δ/ντής 3ου ΔΣ Άμφισσας

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content