Χαιρετισμός Δημάρχου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά για επέτειο μνήμης

Χαιρετισμός Δημάρχου

Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας κ. Γιάννη Σταθά

Για την 79η Επέτειο Μνήμης της Εκτέλεσης των 200 Κρατουμένων του Στρατοπέδου του Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944

           Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ήταν ένα από τα 26 στρατόπεδα – κολαστήρια ναζιστικής βίας που υπήρχαν στην Ελλάδα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Λειτούργησε τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής. 25.000 οι κρατούμενοι που πέρασαν από εκεί. Οι 1.900 εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, στο Δαφνί και αλλού. Το κτιριακό συγκρότημα του Μπλοκ 15 ήταν ο χώρος κράτησης των αντιστασιακών και των πολιτικών κρατούμενων που αγωνίζονταν κατά του φασισμού και του ναζισμού. Την καθημερινότητα των κρατουμένων χαρακτήριζαν τα βασανιστήρια, οι ανακρίσεις, οι εξευτελισμοί, οι μαρτυρικές ώρες φόβου και απόγνωσης στην απομόνωση, αλλά και πράξεις αυτοθυσίας και ηρωισμού για έναν ανεξάντλητο αγώνα για τα ιδανικά της ελευθερίας.

           Το στρατόπεδο αποτέλεσε δεξαμενή άντλησης κρατουμένων που προορίζονταν για εκτέλεση μετά από νικηφόρες και απελευθερωτικές ενέργειες της Αντίστασης, όπως συνέβη και τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς του 1944 όταν επιλέχθηκαν 200 πολιτικοί κρατούμενοι του Μπλοκ 15 και οδηγήθηκαν για εκτέλεση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου οι κρατούμενοι ζήτησαν να εκτελεστούν με ανοιχτά τα μάτια.

           Τα ονόματα των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής, το Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου ως χώρος άσκησης της ναζιστικής βίας και τρομοκρατίας είναι κομμάτια της εθνικής ιστορίας, μνήμης και κληρονομιάς. Αυτή η παρακαταθήκη δεν ξεπουλιέται. Αυτή την παρακαταθήκη οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

           Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων της Καισαριανής και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Καισαριανής, κ. Χρήστο Βοσκόπουλο:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

    Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

 Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

        Ιωάννης Σταθάς

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content