Αρθροπλαστική γόνατος: Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής
Είναι κατανοητό ότι ο πόνος στα κόκαλα και ιδιαίτερα στα γόνατα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να περπατήσουν και υποφέρουν στην καθημερινότητα τους. Η λύση που προσφέρει η ορθοπαιδική χειρουργική είναι η αρθροπλαστική γόνατος https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82, μια επέμβαση που γίνεται από χειρούργο ορθοπεδικό και μπορεί να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο στο γόνατο και να βελτιώσει την κινητικότητα του ασθενούς. Παρακάτω θα δούμε εν συντομία την διαδικασία της αρθροπλαστικής γονάτου, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της διάγνωσης, των επιλογών θεραπείας, της χειρουργικής επέμβασης και της φυσικοθεραπείας.
Με την επέμβαση αρθροπλαστικής γονάτου, ο χειρουργός ορθοπαιδικός https://www.grigoriosavramidis.gr/ αφαιρεί τα κατεστραμμένα τμήματα της άρθρωσης του γονάτου και τα αντικαθιστά με τεχνητά μέλη. Ο στόχος της επέμβασης είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο, η βελτίωση της κινητικότητας του και της συνολικής ποιότητας της ζωής του. Η αντικατάσταση του γονάτου μπορεί να είναι είτε μερική είτε ολική, ανάλογα με την έκταση της βλάβης.
Συμπτώματα
Οι ασθενείς που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής συχνά έχουν διαρκή πόνο και δυσφορία στην άρθρωση του γονάτου, που μπορεί να παρουσιάσει κάποιο οίδημα και δυσκαμψία. Οι ασθενείς συνήθως έχουν δυσκολία στο περπάτημα ή στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας ή το να σηκωθούν από μια καρέκλα. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε ένα ραντεβού σε ένα ορθοπεδικό χειρουργό για να προσδιορίσετε εάν είναι απαραίτητο να προβείτε σε επέμβαση αρθροπλαστικής.
Διάγνωση
Για την σωστή διάγνωση θα χρειαστούν κάποιες ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Αυτές οι εξετάσεις θα βοηθήσουν τον χειρουργό ορθοπεδικό να προσδιορίσει την έκταση της βλάβης και να προτείνει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.
Θεραπεία
Πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης, συχνά οι ορθοπεδικοί συνιστούν εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως απώλεια βάρους και συχνή αερόβια άσκηση π.χ. περπάτημα. Μπορεί να χορηγηθούν και κάποια παυσίπονα. Τέλος η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση του προβλήματος και να αποφευχθεί το χειρουργείο. Εάν αυτοί οι τρόποι δεν ευδοκιμήσουν και θεωρηθούν αναποτελεσματικοί, μπορεί τελικά να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γονάτου.
Χειρουργική επέμβαση
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός αφαιρεί τα μέρη της άρθρωσης του γόνατος που έχουν υποστεί βλάβη και τα αντικαθιστά με τεχνητά εμφυτεύματα. Αυτά τα εμφυτεύματα είναι συνήθως κατασκευασμένα από μέταλλο, κεραμικό ή πλαστικό και έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται την φυσική κίνηση της άρθρωσης του γονάτου. Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί συνήθως αρκετές ώρες και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες μέρες για να αναρρώσει.
Φυσικοθεραπεία
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η φυσικοθεραπεία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης. Οι πρώτες συνεδρίες αποκατάστασης ξεκινάνε από το νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει αργότερα μόνος του με την παρακολούθηση ειδικευόμενων ορθοπαιδικών. Ο στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον ασθενή να καλυτερεύσει την κινητικότητά του με ασκήσεις ενδυνάμωσης και να βελτιώσει την μυϊκή λειτουργία της άρθρωσης του γονάτου. Η διαδικασία της αποκατάστασης μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, ανάλογα με τον οργανισμό και την φυσική κατάσταση του ατόμου.