Αρχαίοι τάφοι περιείχαν 41 ακέφαλους σκελετούς γυναικών και παιδιών

Αρχαίοι ακέφαλοι σκελετοί που ανασύρθηκαν από ομαδικούς τάφους στην Κίνα είναι τα λείψανα θυμάτων που σφαγιάστηκαν πριν από περίπου 4.100 χρόνια σε αυτό που περιγράφεται ως κυνήγι κεφαλών – head hunting-, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου που έχει καταγραφεί στη Νεολιθική Ασία, διαπιστώνει μια νέα μελέτη. Το κυνήγι κεφαλών είναι μια πρακτική κατά την οποία έπαιρναν τα κεφάλια των εχθρών ως τρόπαια.

Παραδόξως, και οι 41 ακέφαλοι σκελετοί που ανέλυσαν οι ερευνητές ανήκαν σε γυναίκες και ανήλικους, σύμφωνα με ανατομικές αναλύσεις. Είναι πιθανό ότι όταν οι αντίπαλοι επιτέθηκαν στον οικισμό, στόχευαν γυναίκες και παιδιά, με αποτέλεσμα μια «διαπροσωπική σύγκρουση με υψηλό επίπεδο σκληρότητας», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη. Είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιούσαν ένα «τελετουργικό επιλεκτικού αποκεφαλισμού» όταν επέλεγαν τα θύματά τους, έγραψε η ομάδα.

«Ακέφαλες γυναίκες και παιδιά, με στοιχεία για κομμένα σημάδια στους σπονδύλους του λαιμού, αποτελούν απόδειξη της βαρβαρότητας που ασκείται σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε η Charlotte Roberts, ομότιμη καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν συμμετείχε στη μελέτη, στο Live Science σε ένα email.

Οι ερευνητές έμαθαν για πρώτη φορά για την τοποθεσία Honghe, που βρίσκεται στην επαρχία Heilongjiang στη βορειοανατολική Κίνα, τη δεκαετία του 1990, και η τοποθεσία έχει ανασκαφεί έξι φορές από το 2013.

Αφού έσκαψαν δύο σπίτια και τρεις τάφους, η ομάδα βρήκε συνολικά 68 σκελετούς, εκ των οποίων οι 41 ήταν ακέφαλοι, που χρονολογούνται από 4.100 έως 4.400 χρόνια πριν. Επιπλέον τέσσερα κρανία που ανήκαν σε άνδρες ανακτήθηκαν από ένα λάκκο έξω από ένα σπίτι. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences .

Από τα 41 ακέφαλα θύματα, τα 32 φαίνεται να έχουν σκοτωθεί σε ένα μόνο γεγονός, καθιστώντας το, το μεγαλύτερο γεγονός κυνηγιού κεφαλών από τη νεολιθική Κίνα που έχει καταγραφεί.

enikos

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content