Η μονομαχία μεταξύ του Αυστραλού Λούκας Πλαπ και του Μάρτιν Γκρανίσο από το Εκουαδόρ, με φόντο την εκπληκτική διαδρομή από τους Δελφούς προς την Αράχωβα, αποτέλεσε το σκηνικό του δεύτερου ετάπ του ΔΕΗ Tour of Hellas 2025.
Η έκβαση του δεύτερου σκέλους του μεγάλου ποδηλατικού αγώνα κλείδωσε στην είσοδο του γνωστού χειμερινού θέρετρου, με τον Πλαπ της Jayco AlUla να επικρατεί στον ανηφορικό σπριντ του Γκρανίσο της XDS Astana, χαρίζοντας στην ομάδα του την πρώτη νίκη στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο του UCI WorldTeams για το φετινό αγώνα.
Το ετάπ, το οποίο περιλάμβανε 22 χιλιόμετρα ανηφόρας και βροχή στο τελευταίο κρίσιμο τμήμα, χάρισε τη γαλάζια φανέλα του πρωτοπόρου στον Γκρανίσο, με διαφορά μόλις τριών δευτερολέπτων, ενώ ο Πλαπ πήρε τις φανέλες των πόντων και των βουνών. Η φανέλα του καλύτερου νέου ποδηλάτη πέρασε στον Μπόγκνταν Ζαμπελίνσκι από την εθνική ομάδα Κύπρου, ο οποίος τερμάτισε 9ος στο δεύτερο ετάπ από το Αγρίνιο στην Αράχωβα.
ΕΤΑΠ 3
04/04/2025 | Δελφοί – Χαλκίδα
Το 3ο ετάπ (151,58 χλμ.) θα γίνει από τους Δελφούς, το παγκοσμίου φήμης και προστατευόμενο από την UNESCO ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα γίνει η προεκκίνηση, ενώ η εκκίνηση θα δοθεί από τον οικισμό Χρυσό.
Το 1ο σπριντ ανάβασης θα πραγματοποιηθεί στο ορεινό παραδοσιακό κεφαλοχώρι, Δεσφίνα, και το 2ο στον Κορακόλιθο.
Λίγο μετά την Αλίαρτο, θα γίνει το 1ο σπριντ ευθείας και στη συνέχεια, σε μία από τις ισχυρότερες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας, τη Θήβα, θα γίνει το 2ο σπριντ ευθείας.
Οι ποδηλάτες στη συνέχεια με κατεύθυνση τον Ευβοϊκό κόλπο και περνώντας από την Παραλίμνη λίμνη, που τροφοδοτείται από την Υλίκη, θα τερματίσουν στην Χαλκίδα, κάτω από το Κάστρο Καράμπαμπα.
Το 3ο ετάπ είναι μήκους 151,78 χλμ. και με υψομετρικά 1619 μ.
Ώρα Εκκίνησης: 13:00
Ώρα Τερματισμού: 16:35 – 16:55
Σημεία ενδιαφέροντος
χλμ. 0 Δελφοί
χλμ 21.2 Ζωοδόχος Πηγή (1ο σπριντ ανάβασης 658 μ.)
χλμ 85.4 Πέτρα (1ο σπριντ ευθείας)
χλμ. 110 Θήβα (2ο σπριντ ευθείας)
χλμ. 151,78 Χαλκίδα
Αραπίτσας Γιώργος – δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων: Για μία ακόμη φορά ο διεθνής Ποδηλατικός Γύρος διέρχεται από την Αλίαρτο με την ελίτ διεθνών και Ελλήνων ποδηλατών. Ζήστε από κοντά τη μαγεία ενός παγκόσμιου αθλητικού γεγονότος, υποστηρίξτε τους αθλητές, στο πέρασμά τους. Αλίαρτος ωρα 14:00.




Δηλώσεις
Λούκας Πλαπ: «Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος, άστατος, ειδικά η τελική ανάβαση, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος. Είμαι ικανοποιημένος για τη νίκη και την πρωτιά στην κατάταξη των πόντων και των βουνών. Απομένουν ακόμη κάποια ετάπ, οπότε ελπίζουμε στο τέλος της εβδομάδας να κερδίσουμε και τη γενική κατάταξη».
Μπόγκνταν Ζαμπελίνσκι: «Αισθάνομαι πολύ καλά για τη φανέλα και τη θέση (9ος). Είμαι πραγματικά έκπληκτος που δεν έπεσα στην αναρρίχηση, αλλά φαίνεται ότι η σωστή προετοιμασία μας απέδωσε. Ήταν ομαδική προσπάθεια φυσικά, αλλά είχαμε ένα ατύχημα στην ανάβαση, καθώς και στον ολισθηρό δρόμο. Πέρα από αυτό, όλα πήγαν καλά».
Μάρτιν Γκρανίσο: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Αυτή είναι η πρώτη μου φανέλα γενικής κατάταξης. Δουλεύω πολύ μετά το ατύχημα που είχα στην Αυστραλία. Σήμερα η ομάδα δούλεψε πολύ καλά, είχαμε τον έλεγχο του αγώνα και εκτός από τη δεύτερη θέση, πήραμε και τη φανέλα του πρωτοπόρου, οπότε είμαι χαρούμενος. Έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα μου και τώρα απολαμβάνω τη στιγμή».