Από την Νέα Λάμψακο στο Μουσείο Σφαγής Διστόμου – με συγκίνηση και οργή! (φωτο)

Εκπαιδευτικά ταξίδια για την Μνήμη και την Απαίτηση Δικαίωσης

Νιάτα- ιστορία, μνήμη, απαίτηση για δικαίωση! Γύρω στους 150 μαθητές του Γυμνασίου Νέας Λαμψάκου Χαλκίδας επισκέφθηκαν σήμερα το Δίστομο στο πλαίσιο Εκπαιδευτικής εκδρομής και ενημερώθηκαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου για ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα κατά αμάχων που έκαναν οι Γερμανοί Ναζί σε όλο τον κόσμο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…


Η συγκίνηση τους ήταν έκδηλη βγαίνοντας από την αίθουσα ενημέρωσης/προβολής του Μουσείου και αρκετοί συζητούσαν για ο,τι είδαν και άκουσαν κατά τις βόλτες τους μετά στα όμορφα σοκάκια και πλατείες και σε cafe της κωμόπολης – σε ένα cafe μιλησαν ντόπιοι με κάποια από αυτά.


<< Δεν ήξερα αρκετά για αυτά τα εγκλήματα των Γερμανών ούτε για την Σφαγή του Διστόμου, παρόλο που είμαστε από τον γειτονικό νομό! Πρέπει αυτά να διδάσκονται αναλυτικά! >> είπε ένας της 3ης ταξης. Για να συμπληρώσει μια συμμαθήτριά του- που μιλησε με οργή: ” Συγκινήθηκα ιδιαιτέρως. Έκλαψα. Και αγανάκτησα που τα θύματα παραμένουν αδικαίωτα- δεν έχει πληρώσει η Γερμανία τις αποζημιώσεις που οφείλει! Ντροπή!”


Οι φωτό αυτή την φορά που έστειλαν οι αρμόδιοι του Μουσειου είναι όλες εκτός Μουσείου ή Μαυσωλείου διότι όπως ανέφεραν είδαν από κοντά την διάθεση των μαθητών από τον γειτονικό, στην Βοιβτια, νομό Ευβοίας, να κάνουν βόλτες παντού πριν ή μετά την ξενάγηση, να συζητούν, να ζητούν πληροφορίες, να απολαμβάνουν τον καφέ, το παγωτό ή την κρέπα τους… Κάποια παρέα μάλιστα πήγε βόλτα μέχρι τα κτήρια των Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου, στην άκρη σχεδόν της κωμόπολης.,,


Οι προσκυνημένος -εκπαιδευτικές εκδρομές στο Δίστομο, είναι συνεχείς- λίγη ώρα μετά τους Ευβοιωτες, είχαν σειρά να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.
Το ταξίδι στην Μνήμη και η απαίτηση για Δικαίωση συνεχίζεται! Η επέτειος της 10ης Ιουνίου 1944 πλησιάζει..

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content