Αντιγριπικό εμβόλιο: Εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι εμβολιασμοί χωρίς συνταγή

Αντιγριπικό εμβόλιο: Εντός της εβδομάδας ξεκινούν οι εμβολιασμοί χωρίς συνταγή

Με μια μικρή καθυστέρηση θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή. Ενώ αναμενόταν η έναρξη να γίνει την 1η Νοεμβρίου, τελικά θα καθυστερήσει για μία με δύο ημέρες.

Παρόλο που η ΗΔΙΚΑ είναι έτοιμη από τις 23 Οκτωβρίου για τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με το Εμβολιαστικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού, χρειάζεται νέα νομοθετική διάταξη από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να υλοποιηθεί και φέτος ό,τι ίσχυσε πέρυσι.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου από τη Βουλή, θα γίνει την προσεχή Πέμπτη (02/11/2023). Μόλις ψηφιστεί, η ΗΔΙΚΑ θα υλοποιήσει τη διασύνδεση των προγραμμάτων φαρμακείου με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού, για την καταχώρηση των εμβολιασμών που διενεργούνται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή και την έκδοση των σχετικών εντύπων.

Υπενθυμίζεται πως φέτος, δύο τύποι εμβολίων είναι διαθέσιμοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό στη χώρα μας, τα συμβατικά που είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια και τα νέου τύπου εμβόλια για άτομα άνω των ετών. Η διενέργεια εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή αφορά στα συμβατικά εμβόλια. Για τα νέου τύπου εμβόλια χρειάζεται συνταγογράφηση, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι ομάδες σε προτεραιότητα

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2023/24 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους
παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

– Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

– Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

– Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Χρόνια νεφροπάθεια

– Χρόνιες παθήσεις ήπατος

– Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

– Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content