Ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές, τι αλλάζει

Σε αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, βάσει του άρθρου 19 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται να είναι ανοικτά τα μαγαζιά τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Με βάση τις αλλαγές που προτείνονται, η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών επιτρέπεται τις εξής Κυριακές:

α) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου. Σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα παρέχεται την επόμενη Κυριακή.

β) τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

γ) την Κυριακή των Βαΐων.

δ) την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

ε) την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Αν αυτές οι ημέρες συμπίπτουν με επίσημη αργία, την αμέσως επόμενη Κυριακή που δεν συμπίπτει με επίσημη αργία.

Δηλαδή, με το προτεινόμενο άρθρο επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου κάθε έτους, σε αντικατάσταση των δύο Κυριακών κατά τη διάρκεια των καταργηθεισών ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, στις οποίες προβλεπόταν η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Επίσης, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στις εξής περιοχές:

α) στον Δήμο Αθηναίων, και

β) σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Σε περίπτωση που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται για την προηγούμενη Κυριακή.

Επιπλέον, με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των 8 αναφερομένων, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ωράριο Κυριακές

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές, επιτρέπεται τα καταστήματα να είναι ανοιχτά από τις 11:00 έως τις 20:00, ενώ η απασχόληση των εργαζομένων αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές. Στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εμπορικά καταστήματα την Κυριακή χορηγείται, επιπλέον, υποχρεωτικά μια μέρα ανάπαυσης σε άλλη μέρα της ίδιας εβδομάδας.

Ωράριο Λειτουργίας Γενικά

Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο άρθρο 18 συγκεντρώνονται οι διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών.

Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, από τις 06:00 έως τις 21:00, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, και τις Κυριακές, εκτός από τις εξής ημέρες:

την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά),
την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων (6η Ιανουαρίου),
την Καθαρά Δευτέρα (κινητή εορτή),
την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου),

την Κυριακή του Πάσχα (κινητή εορτή),
την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),
την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),

την ημέρα του εορτασμού της επετείου του «Όχι» και της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 (28η Οκτωβρίου),
την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου).

Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, τηρούμενης της εργατικής νομοθεσίας, όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, είναι τα εξής:

καταστήματα εστίασης παντός είδους,
κυλικεία, καντίνες, κάβες, καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών,
φωτογραφεία,
καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,
ξενοδοχεία,
ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία και συναφή καταστήματα,
ανθοπωλεία,
πρατήρια υγρών καυσίμων,
περίπτερα,

καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών,
καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), σε δημοτικά διαμερίσματα με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο από 5.000 κατοίκους,
γραφεία τελετών.

Στις περιοχές τουριστικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπου παρουσιάζεται αυξημένη πληθυσμιακή επιβάρυνση, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Δήμου ή των Δήμων στους οποίους υπάγεται διοικητικά η περιοχή, ή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για περιοχές που ανήκουν σε χερσαία ζώνη λιμένα, επιτρέπεται επιπλέον να λειτουργούν όλες τις ώρες και τις ημέρες της εβδομάδας τα εξής καταστήματα:

αρτοποιεία,
οπωροπωλεία και καταστήματα μαναβικής,
κρεοπωλεία,
ιχθυοπωλεία,
υπεραγορές και μικρότερα καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης (mini-markets και super-markets),
καταστήματα που κατατάσσονται στις πολύ μικρές οντότητες.

dnews

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content