Ανησυχία για την γρίπη των σκύλων: Πόσο πιθανό είναι να φέρει την… επόμενη πανδημία

Σε έξαρση βρίκεται η γρίπη των σκύλων βρίσκεται στις ΗΠΑ, με κρούσματα να καταγράφονται σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας σκύλων, κυνοτροφεία και καταφύγια ζώων σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες. Οι επιστήμονες δεν ανησυχούν όμως μόνο… για τους τετράποδους φίλους μας.

Ο ιός Η3Ν2 που εμφανίστηκε σε σκύλους σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες, με συμπτώματα καταρροής και βήχα, φαίνεται να μπορεί να εξοικειώνεται με τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων και ως εκ τούτου να «μιμείται» καλύτερα τα ανθρώπινα κύτταρα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η γρίπη των σκύλων θα μπορούσε να μεταδοθεί στον άνθρωπο πιο εύκολα σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι ίσως είναι το μεταβατικό στάδιο για τη μετάλλαξη της γρίπης των πτηνών, έτσι ώστε να περάσει στον άνθρωπο, γεφυρώνοντας το σημαντικό ανατομικό κενό που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους και τα πτηνά», γράφει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό eLife .

Την υπογράφουν ερευνητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας στο Πεκίνο, σύμφωνα με τους οποίους έξι σκύλοι μολύνθηκαν σκόπιμα με στελέχη H3N2 ως μέρος της μελέτης, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει αναφερθεί ούτε μία περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των σκύλων παγκοσμίως, ωστόσο τις ανησυχίες συμμερίζονται οι αμερικανικές αρχές καθώς αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης των σκύλων και οι ειδικοί συνιστούν καραντίνα.

Πηγή: Daily Mail

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr