Ανακοίνωση για θάνατο εργαζομένου στην Χαλκίδα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

χθες μετρήσαμε έναν ακόμη νεκρό συνάδελφο εν ώρα εργασίας, σε κατάστημα της επιχείρησης στην Χαλκίδα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια, τους οικείους και τους συναδέλφους του που εργάζονταν μαζί. Θα μας πουν ξανά ότι όλα λειτουργούσαν όπως έπρεπε, ότι ο συνάδελφος είχε προβλήματα υγείας, πως όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρούνταν, ακόμη και πως υπήρχαν γιατροί εργασίας κλπ. Οι καταγγελίες για την εντατικοποίηση της εργασίας θα σβηστούν, η πολλαπλάσια δουλειά που βγάζουμε ειδικά σε εορταστικές περιόδους όταν γνωρίζουμε πως ακόμα και σε «πιο κανονικές» συνθήκες δεν επαρκούμε, θα γραφτούν στο χιόνι. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, η ζωή είναι παράπλευρη απώλεια. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί πως την ώρα που ο συνάδελφος μας έχανε τη ζωή του, το κατάστημα που εργαζόταν δεν έκλεισε ούτε δευτερόλεπτο. Άλλη μια μέρα στη δουλειά για την εργοδοσία…

Εμείς οι συνάδελφοι του, αναρωτιόμαστε με οργή: Μπορεί η μέρα να κυλάει σα να μην έχει συμβεί τίποτα προκειμένου να μη χαθεί ευρώ στα ταμεία της επιχείρησης, όταν ένας συνάδελφος μας έχει χάσει τη ζωή του; Επιτρέπεται την ίδια στιγμή να καλούνται οι συνάδελφοι του να εργαστούν σα να είναι μηχανές, χωρίς συναισθήματα; Είναι εξοργιστικό!

Ως εδώ λοιπόν!

Δεν θα δεχτούμε την απαράδεκτη τακτική της επίρριψης των ευθυνών στον ίδιο τον εργαζόμενο, γεγονός που έχουμε δει να επαναλαμβάνεται σε εργατικά ατυχήματα και θανάτους. Δε θα δεχτούμε ένα εργασιακό καθεστώς που μας οδηγεί να ξεχνάμε τι σημαίνει ρεπό, ωράριο και πόστο. Έτσι χτίζονται τα Τέμπη της καθημερινότητας μας. Καλούμε κάθε συνάδελφο στα καταστήματα και τις αποθήκες να ενισχύσει τα αιτήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας στους χώρους δουλειάς. Στους χώρους που δουλεύουμε πρέπει να εξασφαλίζονται μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας που δε θα αντιμετωπίζουν τη ζωή μας ως κόστος. Να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα προλαμβάνουν καταστάσεις και δε θα έρχονται εκ των υστέρων μαζί με τα γραφεία τελετών.

Η ζωή μας δε μετριέται σε χρήματα ούτε στις μετέπειτα συλλυπητήριες ανακοινώσεις. Απαιτούμε να υπάρχουν γιατροί εργασίας που θα επιβλέπουν ουσιαστικά την υγεία των εργαζομένων, γιατροί που θα βρίσκονται στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η σχέση των εργαζομένων με τους γιατρούς εργασίας της εταιρείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ειδικά σε έναν κλάδο που θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες και η σωματική καταπόνηση. Δε μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με το θάνατο! Δε μπορούμε να δεχόμαστε την απώλεια των συναδέλφων μας σα να μη συμβαίνει τίποτα! Να στηριχτεί άμεσα με κάθε τρόπο και για ό,τι χρειαστεί η οικογένεια του συναδέλφου μας!

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content