Ανακαλύφθηκε νέα γιγαντιαία αράχνη – Ζει πολλά χρόνια και χτίζει λαγούμια

Νέο είδος αράχνης βρέθηκε στην Αυστραλία. Οι ερευνητές λένε ότι οι θηλυκές αράχνες, οι οποίες είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις αρσενικές, μπορούν να φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε μήκος σώματος και μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια στη φύση.

Ένα νέο είδος «πολύχρωμης» αράχνης, που μοιάζει με ταραντούλα μεγάλου μεγέθους, εντοπίστηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. Το οκτάποδο αραχνοειδές είναι τόσο μεγάλο που έχει ονομαστεί «Euoplos dignitas» -που σημαίνει «αξιοπρέπεια» ή «μεγαλείο» στα λατινικά- προς τιμή του «εντυπωσιακού» του μεγέθους.

Οι ερευνητές λένε ότι οι θηλυκές αράχνες, οι οποίες είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις αρσενικές, μπορούν να φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε μήκος. «Είναι ένα μεγάλο, όμορφο είδος», είπε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, δρ Μάικλ Ριξ, ο οποίος είναι ο επιμελητής της αραχνολογίας στο Μουσείο του Κουίνσλαντ.

Ωστόσο, η πιθανότητα να συναντήσει κανείς την αράχνη είναι αρκετά μικρή, λένε οι επιστήμονες. Ζει σε ανοιχτά δασικά περιβάλλοντα και χτίζει τα λαγούμια της στα μαύρα εδάφη της ζώνης Brigalow στο κεντρικό Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας. Ωστόσο, αυτές οι δασικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί από 150 και πλέον χρόνια ανθρώπινης ανάπτυξης και τώρα περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο απειλούμενες οικολογικές κοινότητες του Κουίνσλαντ.

Οι ερευνητές λένε ότι η αράχνη, η οποία μπορεί να ζήσει έως και 20 χρόνια στη φύση, έχει χάσει μεγάλο μέρος του οικοτόπου της, γεγονός που πιθανότατα την καθιστά είδος υπό εξαφάνιση. Είναι γνωστό ότι υπάρχει σε πολύ λίγες τοποθεσίες γύρω από τις αγροτικές πόλεις Eidsvold και Monto.

Σύμφωνα με τον Δρ Ριξ, οι θηλυκές αράχνες του νέου είδους περνούν τη ζωή τους κάτω από τη γη, ενώ οι αρσενικές, που έχουν χρώμα «κόκκινο του μελιού» αφήνουν τα λαγούμια τους μετά από περίπου πέντε έως επτά χρόνια για να βρουν σύντροφο.

Οι αράχνες είναι κυρίως δραστήριες τη νύχτα, κάθονται στην καταπακτή από τα λαγούμια τους και περιμένουν να περάσουν τα έντομαν. Χρησιμοποιούν δηλητήριο για να αρπάξουν τη λεία τους. Ωστόσο, δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε για να ανακοινώσει την ανακάλυψη, ο Δρ Ριξ είπε ότι οι ειδικοί ήταν ενθουσιασμένοι που «τεκμηρίωσαν επιστημονικά αυτό το νέο είδος». Ο Δρ Τζέρεμι Γουίλσον, βοηθός ερευνητής στο Δίκτυο Μουσείων του Κουίνσλαντ, είπε ότι η ονομασία του νέου είδους έχει θετικές συνέπειες στην πραγματική του ζωή, επειδή ένα γνωστό είδος σημαίνει ότι «μπορεί να προστατευτεί».

Αυτές οι αράχνες είναι πολύ ενδιαφέρουσες, γιατί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, κάποιες μπορεί να ζήσουν κυριολεκτικά για δεκαετίες, λένε οι επιστήμονες που τονίζουν ότι το νέο είδος χρειάζεται προστασία

newsbomb

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content