Θα γίνουν όπως οι επιστολικές ψήφοι για τους Έλληνες του εξωτερικού
Οι εθνικές εκλογές του 2027 θα διεξαχθούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλα τα κόμματα, όπως ακριβώς εφαρμόστηκε στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου.
Αυτή τη φορά δεν θα εφαρμοστεί μόνο στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά στο σύνολο της χώρας για όλους τους ψηφοφόρους, που προσέρχονται στις κάλπες με φυσική παρουσία.
Το σκεπτικό έχει βασική πηγή την εξοικονόμηση εκατομμυρίων φύλλων χαρτιού, αλλά και χρημάτων για όλα τα κόμματα, καθώς είναι υπολογισμένο πως στις εθνικές εκλογές συντελείται τεράστια σπατάλη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό, το νέο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών θα είναι πανομοιότυπο με εκείνο της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Δηλαδή θα είναι ενιαίο, καθώς στην πρώτη του όψη θα έχει τους συνδυασμούς από όλα τα κόμματα, αλλά και τους συνασπισμούς κομμάτων που κατέρχονται στις εκλογές, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό στο κόμμα που θέλουν.
Στη δεύτερη σελίδα θα υπάρχουν η εκλογική περιφέρεια που είναι κάθε εκλογικό τμήμα και αριθμοί.
Στους αριθμούς θα αντιστοιχούν οι υποψήφιοι βουλευτές που θα αναγράφονται σε ένα βιβλιαράκι το οποίο θα παίρνουν οι εκλογείς.
Π.χ., αν κάποιος ψηφίζει στην Αρκαδία και επιλέξει να ψηφίσει ΚΚΕ, λαμβάνει μαζί με το ψηφοδέλτιο ένα βιβλιαράκι που θα του λέει ποιος υποψήφιος τοπικός βουλευτής αντιστοιχεί σε κάθε αριθμό.
Ετσι θα επιλέγει τον αριθμό που αντιστοιχεί στον τάδε υποψήφιο βουλευτή του κόμματος και ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη θα δίνει πίσω το βιβλιαράκι.Unmute
Σημειωτέον, το κάθε έντυπο θα περιλαμβάνει μόνο τους υποψηφίους κάθε νομού και όχι όλης της επικράτειας, ώστε να είναι πιο εύχρηστο και να μη γίνονται λάθη από τους ψηφοφόρους.
Εφόσον υποθέσουμε πως στις εκλογές συμμετέχουν περίπου 25 κόμματα, τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα είναι περίπου 21.000 –στις εκλογές του 2023 είχαμε 21.634– και το κάθε εκλογικό τμήμα έχει κατά μέσον όρο 400 εκλογείς, τότε ο αριθμός των ψηφοδελτίων που τυπώνονται είναι εξωπραγματικός και φτάνει σχεδόν τα 210 εκατ. ψηφοδέλτια, από τα οποία πέφτουν στην κάλπη περίπου μόλις τα 6 εκατ. Δηλαδή, πάνω από 200 εκατ. φύλλα χαρτιού πετάγονται στα σκουπίδια.