ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή φέρνει σαρωτικές αλλαγές στους τεχνικούς ελέγχους οχημάτων, προτείνοντας – μεταξύ άλλων – ετήσια ΚΤΕΟ για παλιά αυτοκίνητα και ελέγχους λογισμικού σε ηλεκτρικά οχήματα.
Τη συνολική αναμόρφωση των ΚΤΕΟ προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύοντας στη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ.
Οι αλλαγές που προωθούνται φιλοδοξούν να σώσουν έως και 7.000 ζωές και να αποτρέψουν 65.000 σοβαρούς τραυματισμούς στην περίοδο 2026-2050.
Οι νέες προτάσεις εστιάζουν στην ασφάλεια, την καταπολέμηση της απάτης και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα παλαιά οχήματα, καθώς και οι ψηφιακές λύσεις που θα ενισχύσουν την εποπτεία και την ανταλλαγή δεδομένων.
Τι αλλάζει:
Ετήσιος τεχνικός έλεγχος για αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 10 ετών.
Υποχρεωτικό ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες άνω των 125 κυβικών.
Έλεγχος του λογισμικού ασφαλείας για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Ενίσχυση του μητρώου οχημάτων, με ψηφιακή καταγραφή όλων των στοιχείων ταξινόμησης και ελέγχου.
Εκσυγχρονισμός και διεύρυνση των τεχνικών ελέγχων από τα ΚΤΕΟ, ώστε να καλύπτονται και οι εκπομπές ρύπων.
Στόχος τα πειραγμένα χιλιόμετρα και η διαφάνεια στο εμπόριο μεταχειρισμένων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των εθνικών μητρώων, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις πωλήσεις μεταχειρισμένων οχημάτων και να περιορίζονται πρακτικές όπως τα «πειραγμένα» χιλιόμετρα.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι ενστάσεις: Έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου FKA υποστηρίζει πως λιγότερο από 1% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλονται σε τεχνικές βλάβες, αμφισβητώντας την ανάγκη για διεύρυνση των ελέγχων. Κύρια αιτία, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά και οι εξωτερικοί παράγοντες.
Παρά τις διαφωνίες, οι προτάσεις της Επιτροπής σηματοδοτούν μια πιο αυστηρή, ψηφιακά ενισχυμένη εποπτεία του στόλου οχημάτων στην Ευρώπη – με στόχο όχι μόνο την οδική ασφάλεια, αλλά και την πράσινη μετάβαση στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.