Ακρίβεια: Έρχεται application για καταγγελίες κατά της αισχροκέρδειας

Τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ένα από αυτά, είναι η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας μέσω αυστηρών ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί εφαρμογή στην οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει καταγγελίες όταν εντοπίζει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Ενίσχυση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σύμμαχος ο καταναλωτής στη μάχη κατά της ακρίβειας. Αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών. Ενεργοποιείται εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών και μέσω των κινητών τηλεφώνων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Παράλληλα, θα παραμείνει σε ισχύ ο αριθμός 1250, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε αντίστοιχες καταγγελίες.

Σχετικά με την εφαρμογή, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, διευκρίνισε ότι θα δίνεται η δυνατότητα να παρέχεται οπτικό και βιντεοληπτικό υλικό, που θα επισημαίνεται χρονικά, και θα εντοπίζεται μέσω gps. «Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία για να επιβάλονται προστιμα χωρίς να χρειάζεται να πάνε επί τόπου τα συνεργεία των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα μπορούν έτσι τα ελεγκτικά συνεργεία να είναι καθολικά σε όλη τη χώρα», εξήγησε.

Σκρέκας: Στόχος η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης

«Η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή για την οικονομία. Παρότι υποχωρεί ο πληθωρισμός, παραμένουν οι υψηλές τιμές. Θέλουμε να πετύχουμε τρία πράγματα. Πρώτον, εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας, δεύτερον τόνωση του ανταγωνισμού και βελτίωση της διαφάνειας προσδιορισμού τιμών και τρίτον σταθεροποίηση και μείωση τιμών στο ράφι, για τα αναγκαία προϊόντα», ανέφερε ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι: «Με την έναρξη του φαινομένου της ακρίβειας, η κυβέρνηση εφάρμοσε μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά έχουν αποδώσει, θα ενισχυθούν από τις νέες παρεμβάσεις που ανακοινώνουμε σήμερα. Η αντιμετώπιση του εισαγόμενου πληθωρισμού, θα αντιμετωπιστεί μέσα από την αύξηση των εισοδημάτων. Στόχος μας είναι η επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το application θα νομοθετηθεί το ταχύτερο δυνατό και εκτίμησε πως θα είναι διαθέσιμο πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα τέσσερα βασικά μέτρα κατά της ακρίβειας

Στη συνέχεια, παρουσίασε τα τέσσερα βασικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία της εφαρμογής. Αναλυτικά τα μέτρα:

  1. Εξασφαλίζεται μόνιμη μείωση τιμών στο ράφι με ειδική σήμανση. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 5% για έξι μήνες τουλάχιστον. Προβλέπεται μάλιστα πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά προϊόν για όποιον αισχροκερδίσει.
  2. Ελέγχονται αυστηρά οι προμηθευτές και η εφοδιαστική αλυσίδα. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους
  3. Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν τις τιμές στα λαχανικά και στα φρούτα.
  4. Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών – Έρχεται application για την υποβολή καταγγελιών, ενώ αυτές μπορούν να γίνονται και στο 1520.
Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content