Αίτημα για αυτόνομο Δήμο κατέθεσε η Αράχωβα στο Υπουργείο Εσωτερικών

Αίτημα για δημιουργία αυτόνομου Ορεινού Δήμου από την Αράχωβα – Επιστολή κατοίκων στον Υπουργό Εσωτερικών

Την αποδέσμευση της Δημοτικής Ενότητας Αράχωβας από τον Καλλικρατικό Δήμο Διστόμου–Αράχωβας–Αντίκυρας και τη σύσταση αυτόνομου Ορεινού Δήμου Αράχωβας ζητά επιτροπή κατοίκων της περιοχής, με επίσημη επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Η επιστολή, η οποία έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο και κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδεύεται από αναλυτική τεκμηρίωση των λόγων που – όπως αναφέρεται – καθιστούν το αίτημα δίκαιο και επιβεβλημένο.

Οι κάτοικοι τονίζουν την αναγκαιότητα ανασύστασης ενός Δήμου που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της ορεινής περιοχής της Αράχωβας, διασφαλίζοντας καλύτερη διοίκηση και αποτελεσματικότερη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

ΑΙΤΗΜΑ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Αράχωβας του Καλλικρατικού Δήμου «Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας» (ΔΑΑ) της Π.Ε. Βοιωτίας/Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Θέμα: Αράχωβα, Αυτόνομος Ορεινός Δήμος.
Τροποποίηση του Νόμου 1852/2010 «Καλλικράτης».

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
Οι υπογράφοντες το παρόν ενεργούμε ως εντολοδόχοι των κατοίκων της Αράχωβας.
Το αίτημά μας είναι η «αποκόλληση» της Δημοτικής Ενότητας Αράχωβας από τον Καλλικρατικό Δήμο ΔΔΑ και η δημιουργία αυτόνομου Ορεινού Δήμου Αράχωβας.

Οι λόγοι που υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημά μας αυτό είναι πολλαπλοί:

Α. Πρακτικοί – Λειτουργικοί – Κοινωνικοί

Η ενσωμάτωση της Αράχωβας στο ΔΑΑ, υπήρξε και αποδείχθηκε απολύτως ανεπιτυχής, δεν πληρούσε τις
ουσιαστικές προδιαγραφές, τους στόχους και τις προϋποθέσεις του Καλλικράτη και απέτυχε λειτουργικά και
πρακτικά να βελτιώσει την προϋφιστάμενη κατάσταση. Ο ΔΑΑ αποτέλεσε «αυτοδιοικητικό μόρφωμα» που
προσπάθησε να συνδυάσει πρώην Δήμους και Κοινότητες με απολύτως διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση, νοοτροπία και οικονομική λογική, κατεύθυνση και αυτοτέλεια. Η Καλλικρατική – Δημοτική διοίκηση καλούνταν στο συγκεκριμένο Δήμο να συνδυάσει έναν τόπο με καθαρά, όπως έχει εξελιχθεί η Αράχωβα, τουριστικό προορισμό – στο δρόμο και σε ελάχιστη απόσταση προς τους Δελφούς και τον Παρνασσό, το μεγαλύτερο brandname του χειμερινού τουρισμού της χώρας – με τα υπόλοιπα τρία χωριά (Δίστομο, Αντίκυρα, Στείρι) που κοινωνικά και οικονομικά συγκροτούνται από εργαζόμενους και συνταξιούχους της βιομηχανίας Αλουμινίου της εταιρείας METLEN (Μυτιληναίου) και των μεταλλείων Βωξίτη της περιοχής. Κοινωνικά, παραγωγικά και δημογραφικά χωρίζει χάσμα τις Δημοτικές Ενότητες αυτές, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους κι αυτό αποδείχθηκε από την ανεπιτυχή λειτουργία του ενιαίου
Δήμου που μόνο προβλήματα συσσώρευσε, ειδικά στη Αράχωβα.

Β. Πολιτισμικοί – Λαογραφικοί- Ιστορικοί

Θεωρούμε περιττή την υπενθύμιση της Ιστορικότητας της πόλης της Αράχωβας. Από τον καιρό του Κατακλυσμού και την κιβωτό του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που στάθηκε στην κορυφή του Παρνασσού και βγαίνοντας γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων, μέχρι το ρόλο της ομώνυμης μάχης – το 1826 – στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας.
Παράλληλα είναι ιδιαίτερη η πολιτισμική της ταυτότητα, ήδη από τη δεκαετία του ’50 που αναδείχθηκε ως
συμπληρωματικός πόλος της κατεύθυνσης προς τους Δελφούς με την ανάπτυξη και προβολή της πλούσιας
παράδοσης ειδικά στην υφαντική τέχνη.
Εξ ίσου σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ζωής της Αράχωβας αποτελεί ο τριήμερος εορτασμός του πολιούχου της Αγίου Γεωργίου με το παγκόσμια γνωστό «πανηγυράκι», όπως γιορταζόταν στα χρόνια της τουρκοκρατίας και του Βυζαντίου και περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστική κληρονομιάς.

Γ. Γεωγραφικά

Η Αράχωβα είναι καθαρά ορεινή περιοχή, κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 950 μέτρων, στις παρυφές του Παρνασσού και η γεωγραφική της θέση αυτή συνδυάζεται με την χειμερινή τουριστική κίνηση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, το μεγαλύτερο και πληρέστερο της χώρας, με αποτέλεσμα να έχει τα αντίστοιχα μειονεκτήματα (σκληρές καιρικές συνθήκες το χειμώνα κ.λ.π) αλλά και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα που επιβάλλουν ειδική αντιμετώπιση σε επίπεδο παρεμβάσεων στις υποδομές και την κοινωνική ζωή, διακριτή από τις λοιπές Ενότητες του ΔΑΑ.

Δ. Διοικητικά

Μέσα από την υφιστάμενη κατάσταση διοικητικά η Αράχωβα έχει έναν μόνο τοπικό Αντιδήμαρχο να μάχεται
και να διεκδικεί τα αυτονόητα για έναν τόπο 3500 κατοίκων που τους θερινούς μήνες πενταπλασιάζονται και
σύμφωνα με το σημερινό μοντέλο διοίκησης να έχουμε ένα τοπικό συμβούλιο που η γνώμη του δεν έχει ληφθεί υπόψη κατ’ επανάληψη.
Η ιστορικά αναγνωρισμένη τουριστική πορεία της Αράχωβας έχει δημιουργήσει έναν αθέμιτο εσωτερικό
ανταγωνισμό, που σε επίπεδο Δήμου, όπως είναι φυσιολογικό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταχθεί υπέρ
της μίας ή της άλλης περίπτωσης, είναι ενάντια στην αρχή της ολόπλευρης και ίσης αντιμετώπισης όλων των
Δημοτικών Ενοτήτων και Κοινοτήτων ενός Δήμου αλλά δεν αντιμετωπίζει την πραγματικότητα.

Ε. Οικονομική Αυτοτέλεια

Το ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό της Αράχωβας είναι η οικονομική αυτοτέλεια του πρώην αυτοτελούς Δήμου, αλλά και της Δημοτικής Ενότητας στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου, με την έννοια ότι οι εισπράξεις από τα διάφορα ανταποδοτικά και μη τέλη μαζί με την επίσημη επιχορήγηση του κράτους, καθιστούν τη λειτουργία της Ενότητας πλεονασματική. Δυστυχώς το πλεόνασμα δεν διατίθεται για τις αναπτυξιακές και τις λοιπές ανάγκες της δημοτικές Ενότητας αλλά διαχέονται για την κάλυψη αναγκών των υπολοίπων Ενοτήτων παρότι αυτές έχουν ίδιους πόρους, με αποτέλεσμα οι υποδομές της πόλης μας, ειδικά στην καθαριότητα, συντήρηση και τις προσβάσεις να υστερούν καταφανώς και κυρίως να δημιουργούν αρνητική εικόνα για τους χιλιάδες επισκέπτες και διερχόμενους.

ΣΤ. Είναι και θέμα Δικαιοσύνης

Η ανεξαρτητοποίηση της Αράχωβας και η ανάδειξή της σε αυτόνομο Δήμο επιβάλλεται και για λόγους δικαιοσύνης.
Το 2009, η τότε κυβέρνηση επεξεργάστηκε το σχέδιο Καλλικράτης και στο πρώτο σχέδιο προβλεπόταν η ίδρυση ορεινών Δήμων στα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι και την Αράχωβα. Το γεγονός αυτό μας είχε επιβεβαιώσει τότε ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, τη μαρτυρία του οποίου επικαλούμαστε. Εφησυχάσαμε. Την ημέρα όμως της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι, ότι δημιουργείται ορεινός Δήμος Αράχωβας Διστόμου με έδρα το Δίστομο που
συμπεριλάμβανε τα Άσπρα Σπίτια (οικισμός των εργαζομένων στο Αλουμίνιο της Ελλάδος τότε) Αντίκυρα
και Στείρι – ορεινός δηλαδή (!!!)Δήμος εκτεινόμενος μέχρι τη θάλασσα.
Όλα αυτά έλαβαν χώρα με κομματικές παρεμβάσεις.
Ήδη από το νέο της συνένωσης,  δημιουργήθηκε προβληματισμός και επιτροπή κατά του Kαλλικράτη στην
Αράχωβα. Η δύσκολη όμως περίοδος της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα μας το 2010 δεν
δημιουργούσε το κατάλληλο κλίμα για να κοιτάξουμε μακριά και να διεκδικήσουμε περισσότερα. Τότε
προτεραιότητα μας ήταν η επιβίωση και Δόγμα μας “survive to operate, επιβιώνουμε για να λειτουργήσουμε”
ενώ η θέσπιση μιας τόσο μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που θα μείωνε τα κόστη διοίκησης σε μία
χώρα με 1200 Δήμους να γίνονται μόλις 325 δεν επέτρεπε πολλές κινήσεις.
Έτσι λοιπόν έληξε άδοξα αυτή η πολιτική μες κίνηση, αλλά δεν έπαψε ποτέ να συζητείται όταν βλέπαμε ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά και οι ενεργοί αυτοδιοικητικοί από τότε είδανε μπροστά τους τη σκληρή πραγματικότητα και ότι έπρεπε κάπως όλη η περιοχή του τέως Δήμου Αράχωβας να συνεχίσει να υφίσταται και να συνεχίσει στη μάχη της καθημερινότητας, μέσα σε αυτό το νέο κεντρικό εγχείρημα – πείραμα.

Ζ .Σήμερα Χρονικά είναι το καλύτερο σημείο για να αιτηθούμε την διάσπαση του Δήμου ΔΑΑ

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τη συνένωση των 3 Δήμων, ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορείς να
κρίνεις αντικειμενικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν αλλά και τις λύσεις που δόθηκαν ή καλύτερα που δεν δόθηκαν. Επίσης, η πρώτη τροπολογία που διαχώρισε συνενωμένους Δήμους του Καλλικράτη ψηφίστηκε μόλις πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και προηγουμένως χωρίς το κατάλληλο πλαίσιο, θα κάναμε
έναν αγώνα σε αχαρτογράφητα νερά και χωρίς την πεπατημένη που δημιουργήθηκε.
Έχουμε 2,5 χρόνια από σήμερα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε προς τον κοινό στόχο και να προετοιμάσουμε καταλληλότερα μία νέα μετάβαση. Επιπλέον, με την τεράστια τουριστική υποδομή στην περιοχή μας, χιονοδρομικό, δωμάτια, εστιατόρια και όχι μόνο, δίνεται το έναυσμα να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα όμως προκύπτουν και τεράστιες ανάγκες και απαιτήσεις από τη λειτουργία μιας τέτοιας υποδομής που σίγουρα το αυτοδιοίκητο θα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στα δικά μας προβλήματα και στις λύσεις τους.
Επισημαίνουμε ακόμα ότι έκτοτε όλοι οι διατελέσαντες – τότε αλλά και έκτοτε – υπουργοί που επισκέπτονται την Αράχωβα και φιλοξενούνται απροκατάληπτα, αναγνωρίζουν το κυβερνητικό λάθος και το δίκαιο και
κυρίως το αναγκαίο του αιτήματός μας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε ότι η πρώτη σκέψη σας θα είναι ότι αν υιοθετήσετε το αίτημα της Αράχωβας, θα πρέπει να το κάνετε και για άλλα χωριά που έχουν υποβάλει ανάλογα αιτήματα, οπότε πολιτικά θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.
Όπως όμως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία αλλά και από όσα μπορούμε, αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε και να εξειδικεύσουμε, το αίτημα των κατοίκων της Αράχωβας δεν κινείται ούτε υποκινείται από τοπικιστικά, πολιτικά, κομματικά ή άλλα κίνητρα και αντιπαλότητες. Είναι αίτημα δίκαιο και απολύτως τεκμηριωμένο από κάθε άποψη και συναρτάται με την πρόοδο του τόπου μας και το μέλλον.
Συναρτάται επίσης και αποτελεί πράξη δικαιοσύνης, και με την αποκατάσταση της αδικίας που μας έγινε
πριν 15 χρόνια, λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων.
Αδιάσειστη απόδειξη του αντικειμενικά δίκαιου χαρακτήρα του αιτήματός μας αποτελεί ότι την
πρόταση ανεξαρτητοποίησης την οποία σας καταθέτουμε εκ μέρους της επιτροπής που εξέλεξαν οι κάτοικοι,
υπερψήφισαν κατανοώντας το δίκαιο του αιτήματος και την ανάγκη αποδοχής του:
– Σύσσωμη η κοινωνία της πόλης μας.
– Ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Ε. Αράχωβας και
– Ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου Δήμου, στο οποίο συμμετέχουν και σύμβουλοι
από τις λοιπές Ενότητες του ΔΑΑ.
Ευελπιστούμε, αξιότιμε κ. υπουργέ, ότι κατανοώντας το πρόβλημά μας θα αντιμετωπίστε
θετικά το καθ΄ όλα δίκαιο αίτημά μας.

Μετά τιμής

Για την Επιτροπή διεκδίκησης αυτόνομου Δήμου Αράχωβας

1. Ιωάννης Πατσαντάρας, Αντιπτέραρχος ε.α. πρώην Δήμαρχος Δ.ΑΑ.
2. Ευστάθιος Γιανέλλος Σύμβουλος Επιχειρήσεων, πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Α.Α.
3. Διαγούρτης Δημήτριος Φαρμακοποιός πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του πρώην Δήμου Αράχωβας.
4. Κεφάλας Παναγιώτης Επιχειρηματίας –Πρόεδρος Τ.Ο. Ν.Δ
5. Κορίτου-Μπεζεντέ Αχτίδω Επιχειρηματίας Εστίασης.

6. Γιαννέλος Θωμάς Μηχανικός πρώην σύμβουλος του Δήμου Δ.Α.Α.
7. Λύτρα Κωνσταντίνα Πρόεδρος Λαογραφικού Συλλόγου
8. Ράπτης Ανδρέας Συνταξιούχος

Νομική Υποστήριξη
Γεώργιος Ανδρέου, Δικηγόρος, διατελέσας πρόεδρος του ΔΣ του πρώην Δήμου Αράχωβας

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr