Αγκαλιά Δένδια – Τσαβούσογλου

Στην Τουρκία μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, το πρωί της Κυριακής. Μετά τη θερμή υποδοχή του από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων, ο Νίκος Δένδιας, μετέβησαν με τον Τούρκο ομόλογο του με ελικόπτερο, στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής μετά τους δύο φονικούς σεισμούς που έπληξαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας.

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνονται αυτές τις δύσκολες ώρες. Το 1999 πρώτη η Ελλάδα ήρθε να μας βοηθήσει. Το ίδιο έγινε και τώρα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ελπίζω θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου. Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξη και τη συμπαράσταση αυτές τις δύσκολες μέρες», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως μετά από κάθε διάσωση των Ελλήνων διασωστών χαιρόταν όλη η Ελλάδα. «Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να έρθουμε κοντά».

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του τόνισε ότι «δεν χρειάζεται να βιώνουμε τέτοιες καταστροφές για να ερχόμαστε πιο κοντά, επαναλαμβάνοντας τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τουρκικό».

Αναλυτικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

«Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση του ελληνικό λαού. Είναι από τις πρώτες χώρες που ήρθαν με βοήθεια με διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Μετα από τη διάσωση ζωών δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες που ήταν εδώ αλλά όλος ο ελληνικός λαός κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το 1999 πρώτα μας βοήθησε η Ελλάδα και μετά μας βοήθησε η Τουρκία. Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να γίνεται αυτό. Το ειπα τότε ως τούρκος πολίτης και το επαλαμβάνω και τώρα ως ΥΠΕΞ. Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια επίλυσης των διαφόρων μέσω διαλόγου. Θέλω να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Νίκο Δένδια για τη βοήθεια και τη συμπαράστασης στον ελληνικό λαό».

Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας:

«Τα πιο θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του συνόλου του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες ανθρωπίνων ζώων. Να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ για τα πολύ θερμά λόγια που είπε γαι τους Έλληνες διασώστες. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από Έλληνες και Ευρωπαίους διασώστες.

Σώθηκαν 205 ζωές από αυτούς. Η προσπάθεια της Ελλάδας για βοήθεια στον τουρκικό λαό δεν σταματα εδώ. Έχω εντολή να βεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της ΕΕ.

Προσυπογράφω απολύτως, δεν χρειάζεται να υπάρχουν καταστροφές για να ερχόμαστε πιο κοντά. Να ευχαριστήσω τους Έλληνες διασώστες για την προσπάθεια τους και ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή».

Η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 09:00 το πρωί της Κυριακής και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας.

Ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και ο δεύτερος γενικότερα -ο πρώτος ήταν χθες ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν- δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές όπου έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, σχολίασε την αγκαλιά του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο θερμός εναγκαλισμός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο αεροδρόμιο των Αδάνων, λίγο μετά τις 9 το πρωί, σχολιάστηκε θετικά από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Τουρκίας, είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ αναδημοσίευσε στο προφίλ του στο twitter την υποδοχή του Νίκου Δένδια από τον Τούρκο ομόλογό του, στα Άδανα, σχολιάζοντας: «This is wonderful (αυτό είναι υπέροχο)».

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content