Αυτές είναι οι οικιακές συσκευές που «καίνε» περισσότερο ρεύμα

Μπορεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να έρχονται τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και να εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, ωστόσο δίχως καμία αμφιβολία οι καταναλωτές και ειδικότερα τα μέσα νοικοκυριά ζορίζονται ιδιαίτερα στην πληρωμή των λογαριασμών. Γι’ αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους για να μειώσουν την… λυπητερή. Για να φτάσουμε όμως από την αναζήτηση των τρόπων σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να εντοπίσουμε τις πιο ενεργοβόρες συσκευές μέσα σε κάθε σπίτι.

Οι οικιακές συσκευές που «καίνε» περισσότερο ρεύμα

Στην πρώτη θέση κατατάσσουμε την ηλεκτρική κουζίνα όταν αυτή είναι σε πλήρη λειτουργία (μάτια και φούρνος μαζί), αφού η κατανάλωση μπορεί να φτάσει έως και τα 6.000-7.000W. Το μεγάλο μάτι της κουζίνας «καίει» μόνο του κοντά στα 2.000W. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο θερμοσίφωνας που μπορεί να φτάσει έως τα 4.000W. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες συσκευές που εάν και στο… μάτι δεν φαίνεται να καταναλώνουν τόσο ηλεκτρικό ρεύμα, στην πραγματικότητα η συστηματική χρήση τους για μεγάλη χρονική διάρκεια αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση. Συσκευές όπως τα σεσουάρ και η ηλεκτρική σκούπα καταναλώνουν μέχρι και 2,500W.

Την ίδια ώρα, όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να χρησιμοποιούν αερόθερμα και σόμπες ως εναλλακτική στις τσιμπημένες τιμές του πετρελαίου. Είναι όμως οι ηλεκτρικές συσκευές παραγωγής θερμότητας μια καλή λύση όταν προορίζονται για εκτεταμένη χρήση; Σ’ αυτές τις συσκευές πρέπει να υπολογίζουμε από 2.000W έως 3.000W. Σημειώνεται ότι το μειονέκτημά τους σε σχέση με ένα κλιματιστικό (900W έως 5.000W) είναι ότι περιορίζονται σε ακτίνα 1-2 μέτρων, σε αντίθεση με το air condition που μπορεί να καλύψει έναν μεγαλύτερο χώρο.

Στοιχεία και για άλλες συσκευές

Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)

Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)

Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)

Σίδερο (1.000W έως 2.000W)

Λάμπες

Τέλος, σημαντική είναι και η αντικατάσταση των παλιών λαμπτήρων (πυρακτώσεως, φθορισμού κλπ) με νέους λαμπτήρες τύπου led που μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος -με την ίδια και καλύτερη απόδοση σε φωτισμό- έως και 95%, ενώ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

«Γενικότερα, όλες οι συσκευές που έχουν αντίσταση είναι φοβερά ενεργοβόρες. Μια καλή λύση θα ήταν οι αντλίες θερμότητας».

Clickable image
Clickable image
e-sterea-white

Η ενημέρωση στη Στερεά Ελλάδα

© 2023 – E-Sterea.gr

e-sterea.gr
Click to Hide Advanced Floating Content