Ριζικές αλλαγές στις συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τον Ιούλιο – Προκλήσεις και προσαρμογές στην ψηφιακή εποχή

Από την 1η Ιουλίου 2025, τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή η ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή διαφάνειας και αυτοματοποίησης στις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον Κώστα Πατήρη, διευθύνοντα σύμβουλο της Nepa Economic Consulting, η μετάβαση αυτή είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο συνοδεύεται από σημαντικές τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Η μετάβαση απαιτεί χρόνο, τεχνογνωσία και επενδύσεις σε υποδομές», τονίζει, επισημαίνοντας πως οι τεχνικές υποδομές δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμες, ενώ πολλοί επαγγελματίες δεν είναι πλήρως προετοιμασμένοι.

Ο ίδιος προτείνει τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου μηχανισμού στήριξης ή προγράμματος ΕΣΠΑ, ειδικά προσαρμοσμένου στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή προσαρμογή στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Παράλληλα, το δημοσιονομικό πλαίσιο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όπως αναφέρει ο κ. Πατήρης, το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, επηρεάζοντας άμεσα κυρίως προμηθευτές του τομέα Υγείας και επιχειρήσεις με εξαρτημένη ταμειακή ροή. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές διαταράσσουν την οικονομική αλυσίδα, ενώ και το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς, εντείνοντας την πίεση.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων φορέων, ο κ. Πατήρης επισημαίνει την έλλειψη ενιαίας πλατφόρμας. Παρόλο που κρίσιμα δεδομένα συγκεντρώνονται στις πλατφόρμες MyData και ΓΕΜΗ, άλλοι φορείς –όπως η Τράπεζα της Ελλάδος– εξακολουθούν να ζητούν ξεχωριστά στοιχεία, δημιουργώντας περιττές επικαλύψεις και καθυστερήσεις. «Αν δεν υπάρξει ενοποιημένο ψηφιακό περιβάλλον, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται», σημειώνει.

Ο κ. Πατήρης τοποθετείται θετικά και για την υποχρεωτική εφαρμογή του Νόμου 4990/2022, που ενσωματώνει την Οδηγία Whistleblowing για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Όπως λέει, «η ρύθμιση αυτή προστατεύει τον εργαζόμενο που εντοπίζει και καταγγέλλει παραβάσεις. Είναι μέτρο διαφάνειας που πρέπει να εφαρμοστεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, απορρίπτει τη διάκριση μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» λογιστικών γραφείων. «Δεν έχει σημασία το μέγεθος, αλλά η ποιότητα της δουλειάς. Όλοι χρειάζονται εργαλεία και πόρους. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι ουδέτερη – απαιτεί ρεαλιστικές γέφυρες προσαρμογής για την αγορά», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr