Μια νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου μας … ξεκινά – Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου στη Λιβαδειά

Μια νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου μας … ξεκινά.

Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου με θέμα «Στα χνάρια της ιστορίας του τόπου μας από την αρχαιότητα ως τον 20ο αιώνα : Δαυλεια,Χαιρώνεια,Λιβαδειά,Κορώνεια,όρος Ελικών», άνοιξε τις πύλες της με καταιγισμό ανακοινώσεων – ομιλιών με θέματα που άγγιξαν σε πολλά επίπεδα την ιστορία του τόπου, από πολλούς ομιλητές από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, αποδεικνύοντας το μέγεθος ενδιαφέροντος της περιοχής μας.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία, τα πρότζεκτ για την Βοιωτία που υλοποιούνται από το Κεμπριτζ, η διαδραστική προετοιμασμένη επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, τα νέα ευρήματα από τις εργασίες του φυσικού αερίου στην Λιβαδειά, αλλά και το ότι η Λιβαδειά είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ελλάδα που δεν έχει στεγασμένα τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα λεγόμενα ΓΑΚ, ήταν κάποια από τα σημεία που βρήκαμε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρώτη ημέρα του συμποσίου στο youtube του δήμου  , ενώ ακολουθεί ένα ακόμη διήμερο σε Χαιρώνεια αύριο  και στον  Άγιο Γεώργιο την Κυριακή, αμείωτης γνώσης.

Συγκεκριμένα με την σειρά που παρουσιάστηκαν :

Ο Μάρκος Κωνσταντίνος (αρχαιολόγος – υποψήφιος διδάκτωρ αρχαιολογίας του Πανεπηστημίου Humboldt του Βερολίνου) παρουσίασε το θέμα:  «Συνοριακοί πύργοι παρατήρησης στην Βοιωτία του 4ου αιώνα π.χ..Η περίπτωση του Λαφυστίου Λιβαδειάς»

O Ηλίας Γιάννης (εκπαιδευτικός) αναφέρθηκε Στις οχυρώσεις της περιοχής του Δ.Λεβαδέων» με ιδιαίτερη αναφορά στο διαδραστικό βιβλίο που δίνει την δυνατότητα στους εκδρομείς να προετοιμάσουν ένα ταξίδι με όλα τα λειτουργικά στοιχεία που θα χρειαστούν για την εύρυθμη επίσκεψη τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής με τίτλο «37 οχυρώσεις της Βοιωτίας» https://issuu.com/ioannis_ilias/docs/01_________________  χρησιμοποιώντας την εφαρμογή https://www.geocaching.com/play .

Ο Άγγλος Τζον Μπιντλιφ (επίτιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας) αναφέρθηκε μιλώντας ελληνικά  για το θέμα που ο ίδιος ασχολείται τα τελευταία 46 χρόνια «The Boetia Project ,1978- Present. Tracing the longTerm History of the Boetian village» και για τα βιβλία που έχουν επίκεντρο την Λίμνη των Μουσών και την καταγραφή της περιξ περιοχής.

Ο John Bintliff (Λονδίνο, Αγγλία 1949) είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής και Μεσογειακής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leiden, στην Ολλανδία, και Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του το 1977 με θέμα την (προ)ιστορία της ανθρώπινης εγκατάστασης στην Ελλάδα. Διετέλεσε Ανώτερος Λέκτορας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, όπου δίδαξε από το 1977, στη συνέχεια μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ ως Αναγνώστης Αρχαιολογίας το 1990, όπου δίδαξε μέχρι να μετακομίσει στο Λέιντεν το 1999. Το 1988 εξελέγη Μέλος της Εταιρείας Αρχαιοτήτων . Από το 1978 διευθύνει (με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ) το Boeotia Project, ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που διερευνά την εξέλιξη των οικισμών στη Στερεά Ελλάδα, ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά ερευνητικά προγράμματα στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Αγιαμαρνιωτης Γιώργος (αρχαιολόγος) εστίασε στην ομιλία του με θέμα : «Διαχρονικοί άξονες στην ιστορία της Λιβαδειάς από τον Ζ’αι π.Χ. ως τον 6ο αιώνα μ.Χ.»

Η Γούλα Ε.(αρχαιολόγος της  ΕΦΑ Βοιωτίας – υποψήφιας διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου)παρουσίασε : «Το οικιστικό διάγραμμα της Λιβαδειάς διαχρονικά : Νέα δεδομένα και εκτιμήσεις» όπου έκανε εκτενή αναφορά στα ευρήματα των τελευταίων δύο χρόνων εξαιτίας των εργασιών εγκατάστασης φυσικού αερίου στην Λιβαδειά για την περιοχή της Κοιτσανόραχης .Αναφέρθηκε και στο Κάστρο ττης Λιβαδειάς και την νέα θεωρεία που επικρατεί για την χρονολογία δημιουργίας του.

Ο Husey Thomas Alexander , (ιστορικός του Νορβηγικού Ινστιτούτου) διαδικτυακά αναφέρθηκε στην μελέτη με θέμα : “Local Myth and Identity:Tracing the Ancient Identity of Chaironeia and Levadia through Local Cults and Myth”.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος , από την δική του πλευρά, ανέλυσε την συμβολή των μοναστηριών της Βοιωτίας στην Επανάσταση του 1821

O Kadioglu Musa (καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου της Αγκυρας) μίλησε για : «The Ktistes of Teos: From the legendary Athama,to the Neos Athamas

Ο Αναγνώστου Χ. (ερευνητης, γεωλόγος,ωκεανογράφος) ανέλυσε την θεωρία που είχε πρωτοπαρουσιάσει στην Τροφώνιο Ακαδημία και αφορά τους Προϊστορικούς Βοιωτούς στην Κεντρική Ευρώπη από την Έρκυνα στον Ερκύνιο Δρυμό.

Ο Σαμούχος Πέτρος (εκπαιδευτικός) κατέγραψε το αποτύπωμα του 1821 στην πόλη της Λιβαδειάς,μέσα από τις προτομές που βρίσκονται στην πόλη.

Ο Στεμπίλης Δημήτριος (ιστορικός -ερευνητής-δημοσιογράφος)προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα , αν η Λιβαδειά ήταν ένα «μικρό Μαντσεστερ» αναλύοντας τις όψεις ενός βιομηχανικού παραδείγματος, αυτού της Λιβαδειάς,στο νέο ελληνικό κράτος. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη βοήθεια της   Αννας Ψωμά  που χάσαμε πρόσφατα.

Η Σοφία Βακιρτζηδέλη (Προϊσταμένη ΓΑΚ Φθιώτιδας) τόνισε την σημαντικότατη έλλειψη ΓΑΚ στην Βοιωτίας, που είναι ο μοναδικός νομός της Ελλάδας που δεν έχει δημιουργήσει χώρο για τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της περιφέρειάς του, τα οποία μοιράζονται στα ΓΑΚ, Φθιώτιδας και Φωκίδα. Επ’αφορμή της ομιλίας της με θέμα : Η συμβολή των Αρχείων στην τοπική κοινωνία και τη διατήρησητης ιστορικής μνήμης: η περίπτωση της Βοιωτίας.

Ο Χρήστος Αθανασίου (καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έκανε αναφορά στο Ολοκαύτωμα της Βοιωτίας αλλα και στα αρχεία που «άνοιξαν» και πλέον δίνουν άλλες δυνατότητες στην έρευνα του.

Ακολούθησε ο Μιχάλης Λυμπεράτος (διδάκτωρ-συγγραφέας, διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς για την «Δολοφονία των 10 στην Λιβαδειά, τον Σεπτέμβριο του 1943, αναλύοντας την πτυχή της απόπειρας νομιμοποίησης ενός εγκλήματος με την αξιοποίηση του χώρου και της μορφής της εκτέλεσης, ως παράγοντα εκφοβισμού και οι πολλαπλές στοχεύσεις της.

Τέλος το συμπόσιο έκλεισαν  ο Κουτρουβίδης  Ευστ. (ιστορικός της Βιβλιοθήκης της Βουλής) και η Αμαλία Παπαϊωάννου (αρχαιολόγος) αναφερόμενοι με ντοκουμέντα στους «Αφανείς της Βοιωτίας».

Δείτε όλο το πρόγραμμα του διημέρου που ακολουθεί:

Πρόγραμμα δράσεων Συμποσίου «Στα χνάρια της ιστορίας του τόπου μας» Δράσεις για την τοπική ιστορία

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr