Πιθανή η ύπαρξη ζωής στην Αφροδίτη, σύμφωνα με επιστήμονα της NASA
H Δρ. Μισέλ Θάλερ, επιστήμονας του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA ταράζει τα νερά της επιστημονικής κοινότητας με τη βεβαιότητά της πως υπάρχει ζωή στον πλανήτη Αφροδίτη.
«Βλέπουμε πιθανά σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Ποτέ δεν περίμενα την Αφροδίτη αλλά είναι τώρα ένα μέρος όπου βλέπουμε κάτι στην ατμόσφαιρα που μοιάζει πολύ ότι θα μπορούσαν να παραχθούν από βακτήρια» λέει η επιστήμονας σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα The Sun.
Οι δηλώσεις της Θάλερ εντάσσονται σε μια συζήτηση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια με το πόσο φιλόξενη μπορεί να είναι η Αφροδίτης σε διάφορες βακτηριακές μορφές ζωής. Αυτό διότι πολλοί επιστήμονες αναρωτιούνται αν τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον όπου ενυπάρχουν το μεθάνιο, το θείο και το διοξείδιο του άνθρακα.
Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η φωτοσύνθεση είναι εφικτή στον πλανήτη Αφροδίτη, κάποιοι άλλοι όμως όπως ο Ντομινίκ Παπινό είναι επιφυλακτικοί.
Ο αστροβιολόγος του University College of London δηλώνει «Για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τη ζωή, είναι απαραίτητο το υγρό νερό. Ως εκ τούτου, για να βρούμε εξωγήινη ζωή, πρέπει να βρούμε νερό σε υγρή μορφή και για να βρούμε απολιθωμένη εξωγήινη ζωή απαιτείται η αναζήτηση ιζηματογενών πετρωμάτων που συνδέονταν με το υγρό νερό στο παρελθόν.
Αυτό καθιστά μη ρεαλιστική τη συζήτηση για παρουσία της ζωής στην Αφροδίτη επειδή η επιφάνειά της είναι πολύ ζεστή αν και μπορεί να είχε υγρό νερό στο παρελθόν της. Ένα πρόβλημα με ένα πιθανό αρχείο απολιθωμάτων στην Αφροδίτη, ωστόσο, είναι η εκτεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία φαίνεται να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια»
Η Θάλερ και ο Παπινό πάντως συμφωνούν οι πιθανότεροι κόσμοι να φιλοξενούν ζωή στο ηλιακό μας σύστημα είναι τα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου που διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς
Πηγή: naftemporiki.gr