9 Θρύλοι της Ελληνικής Εγκληματικότητας της Τζένης Μπαρούχου

Η ελληνική εγκληματικότητα έχει συνδεθεί με αρκετές θρυλικές φιγούρες, άτομα που έγραψαν ιστορία λόγω των εξαιρετικά τολμηρών πράξεών τους και των φημισμένων δραστηριοτήτων τους στον κόσμο του εγκλήματος.

Ας δούμε τους 9 πιο διάσημους Έλληνες θρύλους της εγκληματικότητας, που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους, τις αποδράσεις τους και τη γενικότερη φήμη τους.

1. Βασίλης & Νίκος Παλαιοκώστας (Ρομπέν των Δασών – Φαντομάς)

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο διάσημους θρύλους της ελληνικής εγκληματικότητας. Καταζητείται και έχει επικηρυχτεί για 1.000.000.   Μαζί με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο των Τρικάλων στις 26 Απριλίου 2025, έκανε διάσημες ληστείες, ενώ κατάφερε να διαφύγει από τη φυλακή δύο φορές με ελικόπτερο (2006 και 2009), γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο μυθικούς δραπέτες στην ιστορία της χώρας. Οι ληστείες τραπεζών, κοσμηματοπωλείων, οι απαγωγές καθώς και ο αστικός μύθος που λέει ότι μοίραζαν μέρος από τα κλοπιμαία σε όσους είχαν ανάγκη κυρίως σε Θεσσαλία και Ήπειρο, τους έκαναν γνωστούς ως “Ρομπέν των Δασών” της Ελλάδας.

2. Βαγγέλης Ρωχάμης (Πεταλούδας)

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης, με την ικανότητά του να ξεφεύγει από τις αρχές και τις αποδράσεις του από φυλακές, έχει συνδεθεί με την εικόνα του “ευφυούς” εγκληματία. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν γεγονός που έκανε τον Ρωχάμη θρυλικό. Αν και το έγκλημά του αρχικά ήταν ήπιο (ληστείες μικρής κλίμακας), οι συνεχείς αποδράσεις και οι κλοπές τον ανέβασαν ψηλά στην κλίμακα της εγκληματικότητας. Ο Ρωχάμης αποφυλακίστηκε με βούλευμα τον Απρίλιο του 2000. Απεβίωσε στις 6 Φεβρουαρίου 2024, στα 73 του χρόνια, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

3. Αριστείδης Παγκρατίδης (“Δράκος του Σέιχ Σου”)

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός και ως “Δράκος του Σέιχ Σου”, έγινε θρύλος στις αρχές της δεκαετίας του ’50 για την εγκληματική του δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορήθηκε ως ο υπαίτιος μιας σειράς δολοφονικών και ληστρικών επιθέσεων σε ζευγάρια στην περιοχή του δάσους του Σέιχ Σου το 1959, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στον τόπο που εγκλημάτισε, στις 16 Φεβρουαρίου 1968. Παρά την καταδίκη του, η υπόθεση γύρω από τον Παγκρατίδη παραμένει αμφιλεγόμενη και ανοικτή σε συζητήσεις μέχρι και σήμερα, καθώς είχε ανακαλέσει την ομολογία του.

4. Νίκος Κοεμτζής (Μαχαιροβγάλτης)

Ο Νίκος Κοεμτζής έγινε γνωστός όταν το 1973 σκότωσε με σουγιά τρία άτομα και τραυμάτισε άλλα επτά στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα της Αθήνας». Η υπόθεση έγινε ευρέως γνωστή και αποτέλεσε τη βάση για την ταινία “Παραγγελιά”. Η σκληρότητα της πράξης του και η ιδιαιτερότητα του εγκλήματος, τον καθιστούν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους εγκληματίες της σύγχρονης ελληνικής εγκληματικότητας. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μοναστηράκι, σε ηλικία 73 ετών, από έμφραγμα.

5. Κώστας Πάσσαρης (Το θηρίο των Βαλκανίων)

Ο Κώστας Πάσσαρης είναι ένας από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της Ελλάδας. Γνωστός για τη σειρά στυγερών φόνων που διέπραξε, καθώς και για τις ληστείες του, ο Πάσσαρης έγινε από τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς. Η δράση του τράβηξε την προσοχή διεθνώς, και η σύλληψή του υπήρξε σημείο καμπής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Τον Ιανουάριο του 2020 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας καταδίκασε τον Πάσσαρη για τα εγκλήματα επί ελληνικού εδάφους σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη για ισάριθμες δολοφονίες και σε 49 χρόνια κάθειρξη για επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών και τρεις ληστείες. Μέχρι σήμερα κρατείται στις ρουμανικές φυλακές της Κραϊόβα.

6. Μανώλης Δουρής (Ανθρωπόμορφο τέρας)

Ο Μανώλης Δουρής είναι περισσότερο γνωστός για τη δολοφονία του παιδιού του στις 31 Δεκεμβρίου 1993. Το έγκλημα αυτό, το οποίο συνέβη στην Ερμιόνη, έμεινε στη μνήμη του κόσμου λόγω του ψυχρού και αδίστακτου τρόπου με τον οποίο έδρασε. Ο Δουρής καταδικάστηκε σε ισόβια για τον βιασμό και το φόνο του 6χρονου γιου του και έγινε το σύμβολο της ακραίας εγκληματικότητας στην ελληνική κοινωνία. Στις 24 Φεβρουαρίου 1996 έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στο κελί του στις φυλακές της Τρίπολης. Οι φύλακες τον βρήκαν κρεμασμένο με το καλώδιο της τηλεόρασης.

7. Βασίλης Στεφανάκος (Νονός των Νονών)

Ο Βασίλης Στεφανάκος, είναι μια από τις πιο ισχυρές φιγούρες στον ελληνικό υπόκοσμο. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε πολλές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, ενώ η δράση του στον τομέα των εκβιασμών και της ναρκωεμπορίας τον έκανε φόβητρο για τις αρχές. Στις 17 Ιανουαρίου 2018, δεκαεπτά μήνες μετά την αποφυλάκισή του, ο Στεφανάκος δολοφονήθηκε από δύο άγνωστους δράστες, επιβαίνοντες σε κλεμμένη μοτοσυκλέτα, με 29 σφαίρες επί της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι, έξω από την εταιρία του, με τις διωκτικές αρχές να κάνουν λόγο ίσως για το πιο ακριβοπληρωμένο συμβόλαιο θανάτου που έχει γίνει ποτέ.

8. Αλκέτ Ριζάι  (Αλβανός)

Ο Αλκέτ Ριζάι είναι γνωστός για τις απίθανες αποδράσεις του, καθώς και για τις επικίνδυνες ενέργειες του, ενώ το όνομά του συνδέθηκε με στυγερές ληστείες και εγκλήματα οργανωμένου εγκλήματος. Η πιο διάσημη απόδρασή του έγινε το 2006 από τον Κορυδαλλό με τη βοήθεια άλλων συνεργών του, ενώ η εκτέλεση μεγάλων εγκλημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό τον κατέστησε θρυλικό. Είναι καταδικασμένος δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για τη δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου και σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών για την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Αυτοί είναι οι  9 Έλληνες εγκληματίες που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην ιστορία της χώρας. Ορισμένοι έγιναν μυθικά πρόσωπα και άλλοι προκαλούν ακόμη και σήμερα συζητήσεις για την ηθική και τις συνέπειες των πράξεών τους. Ανεξάρτητα από το πώς τους βλέπει η κοινωνία, είναι αδιαμφισβήτητο ότι όλοι αυτοί οι “θρύλοι” του ελληνικού εγκλήματος θα συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενα συζητήσεων και μύθων για πολλά χρόνια.

Πηγή : Wikipedia

Tz.B.

© 2023 – E-Sterea.gr

Click to Hide Advanced Floating Content
Click to Hide Advanced Floating Content
e-sterea.gr