ΔΙΣΤΟΜΟ : Διεύρυνση της Μνήμης μέσα από το "Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού"

 

distomo maysolio

Εξαιρετικές κριτικές για την πρωτοτυπία και την επιστημονική πληρότητά της απέσπασε η εργασία - πρόταση της εκπαιδευτικού Αμαλίας Παπαϊωάννου, για  τον εμπλουτισμό, επέκταση και περαιτέρω αξιοποίηση της Λαογραφικής συλλογής Διστόμου, που λειτουργεί εντός του<< Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού>> της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας.
Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού  στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην 19η ετησία  Ενημερωτική Συνάντηση  για  την Εκπαίδευση και Νεοελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά, με θέμα : "Μουσεία, Δημιουργικότητα και Τοπικές Κοινωνίες", που διοργάνωσε την Παρασκευή 1/12/ τ ''Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς'' (ΔΝΠΑΑΠΚ) του ΥΠΠΟΑ.
Ως μέλος της μέλος της Διοίκησης του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ (ΜΘΝΔ), η κ Παπαιωάννου παρουσίασε την εργασίας της για το <<Παράκλι >> του Διστόμου,ένα προγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποσκοπεί στην διατήρηση ζωντανής της  μνήμης και της παράδοσης της κοινωνίας του Διστόμου και την ένταξή τους σε ένα δημιουργικό, εκπαιδευτικό κύκλο για τους επισκέπτες του Μουσείου. Έναν κύκλο, συνδεδεμένο με το κύριο αντικείμενο του ΜΘΝΔ, την Σφαγή του 1944 από τους Ναζί, αλλά και πολύ πιο πίσω... Ευρηματικός και ο τίτλος της εργασίας- το <<παράκλι- μια Συλλογή που γεννιέται από την κοινότητα>>, όπου για τους νεώτερους από τους αναγνώστες μας,  το παράκλι ειναι ένα πλαϊνό, κρυφό, συρτάρι-θήκη της κασέλας, όπου οι παλιοί νοικοκύρηδες φύλαγαν τα τιμαλφή του σπιτιού, τα ''πιο δικά τους'' πράγματα. Αυτό λοιπόν το ''παράκλι'' της παρουσίασης  ''χώρεσε'' απλά αντικείμενα της καθημερινότητας αλλά και μνήμες από το 1900 μεχρι το 1974 και τα ''έδεσε''' όμορφα  και δημιουργικά, με επιστημονικό τρόπο  και ΄΄ψυχή'', ακόμα και με το <<Σπαθί του Λάιου>>...Το μύθο  για το σπαθί και την άμαξα του  βασιλιά της Θήβας Λάιου, που ''χάθηκαν'' όταν βρήκε τον θάνατο από το χέρι του γιου του Οιδίποδα, εκεί στην θέση Νταβελαίοι ( στο δρόμο Διστ'ομου-Δαύλειας) ..
Η φετινή 19η Ενημερωτική Συνάντηση υπό τον τίτλο ''Μουσεία, Δημιουργικότητα και Τοπική Κοινωνία'', αποσκοπούσε στο να συνδέσει τα μουσεία με τις δημιουργικές δυνάμεις κάθε τόπου, να αξιοποιήσει γνώσεις και ειδικότητες, να ενεργοποιήσει έξυπνες και καινοτόμες συνέργειες. Παρουσιάστηκαν προτάσεις και προγράμματα από μουσεία της Αθήνας και της περιφέρειας εξαιρετικού ενδιαφέροντος που ενέπνευσαν ιδέες και καλές πρακτικές. Παρουσία είχε και το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας.
Η ολοήμερη συνάντηση έγινε  στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (ΔΔΕΑΜΤΠΠΑ), στον Κεραμεικό..

 

KTEL THIVAS

lemonakos baner

cosmosbamer

theseis ergasias


taverna mpampis aliki viiotias

megas security ypiresies.asfaleias thiva2 ban

anifantis1 001

 

 

 

mediahost

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  
DIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
ΚΕΠΒ ΘΗΒΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΑΓΓΕΛΙΕΣ
stratopedo thiva 189 aggelies

 papadimitriou kardiologos thiva ban

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK


San Antonio