TIGKAS MPANERne

Στη Βουλή η ερώτηση του ΚΚΕ για τις μαζικές διακοπές ρεύματος στην Κάρυστο

dei

Καμία λαϊκή οικογένεια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έσπευσε να καλύψει την «ΔΕΗ ΑΕ» χαρακτηρίζοντας «λελογισμένη» την πρακτική της να κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούσε τις εκατοντάδες διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και σε αυτοαπασχολούμενους της Καρύστου και του Μαρμαρίου που αδυνατούν να πληρώσουν. Τον Οκτώβρη έγιναν πάνω από 300 διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην συγκεκριμένη περιοχή, μέχρι και στο Εργατικό Κέντρο κόπηκε το ρεύμα.

«Μία από τις επιπτώσεις της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα πανάκριβα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που τα πληρώνουν χρυσάφι τα λαϊκά νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Και όλο αυτό με στόχο να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Παρ’ ότι η χώρα μας είναι πολύ πλούσια σε ενεργειακές πηγές και θα μπορούσε να είχε διασφαλιστεί πολύ φθηνή ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα και τους επαγγελματίες, βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας όπου πλήττει πάρα πολλά λαϊκά νοικοκυριά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, να μην μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να λάβει μέτρα η κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και σε αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν. Επίσης, να μειωθούν δραστικά τα υπέρογκα χρέη των λαϊκών στρωμάτων και να μεταφερθούν τα βάρη στους επιχειρηματικούς ομίλους που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια και καταγράφουν τεράστια κέρδη.
Ο πυρήνας του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ισχυρίστηκε ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους οικιακούς πελάτες δεν έχουν μεταβληθεί καθόλου από το 2014. Παράλληλα, απαρίθμησε τις δυνατότητες που έχουν οι καταναλωτές να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση, για να πληρώσουν σε δόσεις τα χρέη τους. Στο πλαίσιο της αναδιανομής της φτώχειας, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αλλάξει το Κοινωνικό Τιμολόγιο «σε μία προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση στα πιο φτωχά νοικοκυριά». Όπως ανέφερε, στα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα θα μπουν και περιουσιακά.

Ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι τα χρέη προς τη ΔΕΗ είναι 2 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα «πρωτίστως από στρατηγικούς κακοπληρωτές». Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μία λελογισμένη στρατηγική να υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης, πρωτίστως σε πελάτες που αδιαφορούν, σε πελάτες δηλαδή που εν δυνάμει έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν αλλά δεν αποπληρώνουν».

Ειδικά για το θέμα της Ερώτησης, δήλωσε πως είναι πρόθυμος «να συζητήσουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής του Καρύστου και του Μαρμαρίου, εάν και εφόσον υπήρξαν ζητήματα που επιδέχονται κάποιων διορθώσεων», προσθέτοντας πως «από την άλλη πλευρά παραμένουμε σταθερά, υποστηρίζουμε όλη την πολιτική των ρυθμίσεων που ακολουθεί η ΔΕΗ».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα συνεχίσει την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής.

Στην δευτερολογία του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος επανέλαβε ότι «στον πυρήνα του προβλήματος βρίσκεται η πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως είπε, από το 2001 έως το 2015, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τους φόρους και τα τέλη αυξήθηκαν 147% στη χώρα μας. Μάλιστα, επισήμανε ότι στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας λειτουργούν δεκάδες αιολικά πάρκα όμως οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα.

estereaWebp.net gifmaker

TIGAS ANNA

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

TOLIS  FOURNOS

 

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK