TIGKAS MPANERne

Η Μαρία Παπαλουκά -πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λιβαδειάς μιλάει αποκλειστικά στο e-sterea

     
papalouka

 

 

Η Μαρία Παπαλουκά -πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βοιωτίας μιλάει αποκλειστικά στον συνεργάτη του  e-sterea Ιωάννη Τασιιούλη σε μία αποκλειστική συνέντευξη εφ όλης της ύλης.

  Μαρία Παπαλουκά:  «Οι πολιτικοί μηχανισμοί δε συγχωρούν την ανυπακοή σου σ’ αυτούς. Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον και πολιτικό. Μόνο με το βλέμμα μας στο αύριο μπορούμε να οργανώσουμε το παρόν για ένα καλύτερο μέλλον.».

                 

        Συνέντευξη της Μαρίας Παπαλουκά στον Ιωάννη Τασιούλη για το e-sterea

         

        Ένα νέο πρόσωπο, που έχει απασχολήσει έντονα, κατά καιρούς,  το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό,  καθώς αποτέλεσε «μήλον της έριδος», ακόμα και εντός του κόλπου των γαλάζιων  στελεχών,  με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της  ως πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Ο.Ν.ΝΕ.Δ.  Λιβαδειάς, είναι η Μαρία Παπαλουκά.  Το όνομά της,  «φιγούραρε»  δίπλα σε κορυφαία  πολιτικά στελέχη τα οποία έκαναν λόγο για μια «άφθαρτη»  νέα , όχι «παλιά καραβάνα» και «σκουριασμένο» πολιτικό πρόσωπο , το  οποίο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική.

       

         

        Ποιές πέντε λέξεις ,θα διαλέγατε, που να περιγράφουν τον εαυτό σας, αυτό το διάστημα δύο ετών αποχής από το πολιτικό προσκήνιο;


        Επέχοντας καλύτερα και όχι απέχοντας, δυο χρόνια, από εκλογικές διαδικασίες και εσωτερικές κομματικές διεργασίες, από το πολιτικό γίγνεσθαι και φαίνεσθαι, θα έλεγα είμαι ήρεμη, χάρη στ’ ότι είμαι κοντά σε πρόσωπα που αγαπώ και μακριά από τη επιβεβλημένη λογική συναναστροφής με άτομα επειδή «πρέπει» ή  επιτάσσει το πολιτικό τακτ. Δημιουργική, καθώς συνεχίζω τις ασχολίες μου και τα χόμπι μου. Ενήμερη, επειδή διατηρώ είτε από τον τύπο, είτε από τα κοινωνικά δίκτυα  την επαφή μου με τις τελευταίες εξελίξεις της επικαιρότητας, άλλωστε και η ίδια η καθημερινότητα μας κρατάει θα έλεγα «ενήμερους» .  Φιλόδοξη, μια λέξη με διττή ανάγνωση, ένα γνώρισμα μάλλον παρεξηγημένο,  με επιθυμία για εξέλιξη και συνεχή προσωπική βελτίωση. Συνεπής, στα πιστεύω  και τα θέλω μου, απέναντι στον κόσμο που έχω συναναστραφεί ή συναναστρέφομαι και κυρίως στον εαυτό μου.

         

        Τύχη και συγκυρίες ή ικανότητα; Tι είναι αυτό που χρειάζεται στην πολιτική, τι πιστεύετε εσείς;


        Έχοντας κάνει μια προσωπική ανασκόπηση της δικής μου πολιτικής διαδρομής και βέβαια ευρύτερα από το  πολιτικό κόσμο διαπιστώνω ότι είναι η τύχη και οι συγκυρίες. Η ικανότητα, δυστυχώς,  υπολείπεται των δυο προηγούμενων. Αυτό , νομίζω , ισχύει γενικά στη ζωή και βρίσκει εφαρμογή και στην πολιτική. Η λαϊκή ρύση λέει,  «αν έχεις τύχει διάβαινε…» και ο κόσμος μιλά, πολλές φορές, για ανικανότητα  των ιθυνόντων, συνεπώς αντιλαμβάνεστε , χωρίς να αποτελεί βέβαια πάντα τον γενικό κανόνα , τι απ’ όλα «βασιλεύει».


        Σε αρκετά νεαρή ηλικία τότε, μόλις 20 ετών, με την ανάληψη των καθηκόντων σας στην Προεδρία της τοπικής Ο.Ν.ΝΕ.Δ. κληθήκατε να αντιμετωπίσετε την προβολή στον τύπο, της έκθεσης στον δημόσιο βίο και την κριτική του κόσμου, σας επηρέασε αυτό θετικά ή αρνητικά;


        Η εμπλοκή και συμμετοχή είτε αυτό είναι στην πολιτική είτε στον αθλητισμό είτε στον εθελοντισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας,  πάντα μας επηρεάζει. Οι επιρροές είναι και θετικές και αρνητικές και οδηγούν στην ωρίμανση μας σε προσωπικό επίπεδο, κοινωνικά και πολιτικά.  Με επηρέασε αρκετά όταν κατάλαβα ότι οι  πολιτικοί μηχανισμοί δε συγχωρούν την ανυπακοή σου σ’ αυτούς. Χρεώνεσαι πάντα τα «όχι», όπως βέβαια και τα «ναι» σου. Πάραυτα, πιστεύω ότι μέσα από τη θητεία μου, προσέφερα αρκετά  πρωτίστως στην οργάνωση και τα μέλη της, τα οποία μου έκαναν την τιμή να τους εκπροσωπώ, όπως και στην τοπική πολιτική σκηνή, μιας και μέλημα μου ήταν να ακούγεται κυρίως η φωνή των νέων στο εσωτερικό του κόμματος και όχι τόσο το αντίστροφο. Αναμφίβολα και εγώ κέρδισα εμπειρίες και βέβαια έντονη κριτική, όχι πάντα καλόπιστη, η οποία μου έμαθε να εκτιμώ καλύτερα τους ανθρώπους και ότι δε μπορούμε να αρέσουμε σ’ όλους.


        Πώς κρίνετε την παρουσία της Ν.Δ. και φυσικά της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. στα  πολιτικά δρώμενα, μετά και τις τωρινές εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαΐου ;


        Η Ν.Δ. και η  Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ως η επέκταση του κόμματος στους νέους, όπως βέβαια και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί μετά το 2009 και ως σήμερα,  είναι τα θύματα της κρίσης,  του πολιτικού «μορφώματος»  που οι ίδιοι δημιούργησαν ή εξέθρεψαν και δεν αντιμετώπισαν. Ίσως να είναι και από τα πολιτικά κόμματα που έχει επηρεαστεί λιγότερο, μιας και διατηρεί την εκλογική της βάση, σχεδόν, αναλλοίωτη. Σίγουρα, όμως, έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες της, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα από τους όρους που χρησιμοποίησαν στις καμπάνιες όπως «επανεκκίνηση» ή «επανίδρυση» και προκάλεσαν έντονη αίσθηση στην βάση των ψηφοφόρων.  Το 1974, μετά από τα γεγονότα της Χούντας των Συνταγματαρχών , μιας μακρόχρονης περιόδου πολιτικής κρίσης στην χώρα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχώρησε στην Ν.Δ. μετά την Ε.Ρ.Ε..  Μπορεί να έχει φτάσει η ώρα, που πρέπει να υπάρξει, με πρωτοστάτη την Ν.Δ. , σοβαρός πολιτικός διάλογος , μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ώστε να προχωρήσει ιδεολογικά η φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία, άλλωστε οι φιλελεύθεροι της Αμερικής καλούνται σοσιαλδημοκράτες. Η Ελλάδα δεν είχε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα γιατί δεν είχε ποτέ κόμματα αρχών. Πάντα υποστήριζα, την άποψη ότι η οικονομική κρίση που διανύουμε είναι πρωτίστως κρίση αξιών και αρχών του πολιτικού μας συστήματος . Γι’ αυτό αυτά τα χρόνια έχουμε δει πολλούς πολιτικούς σχηματισμούς να «γεννιούνται», να «συγχωνεύονται» και να «πεθαίνουν».  Απαιτείται, λοιπόν,  συνένωση δυνάμεων ώστε να στρέψουμε  το βλέμμα μας στο αύριο, να μπορούμε να οργανώσουμε το παρόν για ένα καλύτερο μέλλον.


        Ποιο ή ποια πρόσωπα εκτιμάτε περισσότερο ή λιγότερο στην τοπική πολιτική σκηνή του σήμερα;


        Στην πολιτική πέραν της καλόπιστης ή κακόπιστης κριτικής που δέχονται τα πολιτικά πρόσωπα,  η εκτίμηση ή μη στο καθένα απ’ αυτά εκφράζεται με την ψήφο. Η ψήφος, η οποία λειτουργεί ως «σφαίρα» που μπορεί να «σκοτώσει» το μέλλον του πολιτικού που ψηφίζεται  ή του ψηφοφόρου που ψηφίζει. Το 2019 είναι μια χρονιά με πληθώρα εκλογικών διαδικασιών, από την αυτοδιοίκηση ως τις βουλευτικές και ευρωεκλογές,  συνεπώς θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα.


        Μιας και αναφερθήκατε σε εκλογές , το 2019 αυτές πρόκειται να βρουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση , με τις αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» 1 του κυρίου Σκουρλέτη, τον Ιούνιο στη Βουλή. Πώς  το σχολιάζετε;


        Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη βαθμίδα επικοινωνίας του πολίτη με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οφείλει να είναι λειτουργική, υγιής και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη.

         «Καποδίστριας» πιο παλιά, «Καλλικράτης» τότε και τώρα «Κλεισθένης»  Ι , ίσως και «Κλεισθένης» ΙΙ. Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι καθ’ ένα από αυτά τα νομοσχέδια έφερε ή και επίκειται να φέρει σημαντικές  θετικές αλλαγές στην οργάνωση της  όπως και ότι συνοδεύτηκαν  και με σωρεία προβλημάτων καθώς αγκυλώθηκαν στις απαιτήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι παθογένειες πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν όμως , δεν είμαι τόσο αισιόδοξη ότι θα συμβεί αλλιώς , δε θα πηγαίναμε όλο και πιο πίσω στο ιστορικό παρελθόν  ώστε να αναζητηθεί  η έμπνευση  ξανά για το όνομα του νομοθέτη, το οποίο θα κωδικοποιήσει τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Σημαντική μεταρρύθμιση βέβαια αποτελεί ότι  το ποσοστό που πρέπει να ανέρχεται ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού είναι τουλάχιστον 40% από κάθε φύλο. Γεγονός που ευνοεί πολύ και την συμμετοχή των γυναικών σε μεγαλύτερη ποσόστωση και το βρίσκω αρκετά θετικό.

        Η πολιτική έχει ανάγκη το γυναικείο «άρωμα». Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε με  άμεσα παραδείγματα που χαίρουν και τοπικού χαρακτήρα, όπως είναι η  αποτελεσματική Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, η οποία πριν και την ολοκλήρωση της πενταετούς θητείας στην εκλογή του οργάνου, κατάφερε να διαχειριστεί επιτυχώς το μεγάλο ζήτημα της περιοχής μας την Κωπαΐδα , μετατρέποντας το πρόβλημα σε λύση με το Κέντρο Καινοτόμων και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών, στην Αλίαρτο, όπως και να αποτελέσει «λάδι» στην μηχανή επίλυσης προβλημάτων των δήμων στα διοικητικά της όρια είτε με την συγχρηματοδότηση έργων, είτε με την ηθική και θεσμική στήριξη . Αυτά όλα βέβαια σε πίστωση γυναικείου προσώπου, γιατί  ενίοτε , στο όπως κάποιοι επιθυμούν να ονομάζουν «αδύναμο φύλο», συνηθίζουμε να χρεώνουμε μόνο τα αρνητικά, της αντιπεριφερειάρχη  κυρία Παπαθωμά Φανής .  Ομοίως , ίσως θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο ή να τονίσουμε τα θετικά για την γυναικεία διοίκηση και του Δήμου Λεβαδέων.

        Είναι σαφές ότι ο ρόλος της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί και είναι σημαντικό να αποτυπώνεται και να διασφαλίζεται έμπρακτα σε νομοσχέδια η συμμετοχή στα κοινά.


        Υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στον κόσμο και τους συνομηλίκους σας μέσα από αυτήν την συνέντευξη;


        Αρχικά δράττομαι της ευκαιρίας , με το ερώτημα  που μου θέτετε, να σας ευχαριστήσω για το βήμα λόγου που μου δίνετε μέσα από την συνέντευξή μας. Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί τις απόψεις του σ’ ένα μεγάλο, αριθμητικά, κοινό, όπως τους αναγνώστες σας. Είναι γνωστό ότι οι ιδεολογίες στην πολιτική μας χωρίζουν ως ανθρώπους. Κοινός τόπος ,όμως,  είναι τα όνειρα μας και οι αγωνίες μας, που μας ενώνουν. Με αυτά όλοι μαζί, οι νέοι οφείλουμε να λειτουργήσουμε συνθετικά, να τολμήσουμε να κερδίσουμε το δικό μας αύριο, χτίζοντας το.


        Είναι στα  άμεσα σχέδια σας και θα θέλατε να επιστρέψετε στην πολιτική ή να πολιτευθείτε μελλοντικά;


        Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον και πολιτικό. Δε θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι στο πολιτικό προσκήνιο κατέχοντας κάποιο αξίωμα ή να πολιτεύεσαι για να ασκήσεις πολιτική. Πολιτική ασκείς από το να μην πετάς τα σκουπίδια κάτω στον δρόμο μέχρι και το να τηρείς τη σειρά σου στην ουρά σε μια υπηρεσία.  Ακόμα και το ασκείς το εκλογικό σου δικαίωμα -υποχρέωση είναι πολιτική.  Βέβαια, επειδή δεν έχω μάθει να αποκλείω τίποτα, το μέλλον θα δούμε τι μας επιφυλάσσει.

         

         

          

         

        Σύντομο Βιογραφικό:


        Μαρία Λ. Παπαλουκά


        Η Μαρία Παπαλουκά είναι 25 ετών, τελειόφοιτη Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων  με ειδίκευση σπουδών το Μάρκετινγκ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
        Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.
        Επαγγελματικά δραστηριοποιείται πάνω στο αντικείμενο των σπουδών της στον ιδιωτικό τομέα.
        Παράλληλα, διατηρεί τον δικό της ιστόχωρο όπου δημοσιεύεται αρθρογραφία ποικίλης ύλης και θεματολογίας .

         Έχει διατελέσει Πρόεδρος Τοπικής Οργάνωσης Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Λιβαδειάς (2013-2016) και  μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ο.Π.Α.  Το 2014 συμμετείχε στην προσομοίωση του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων, με ενεργό ρόλο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ως Βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, σε διοργάνωση «ΑΦΙΞΙΣ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».

        Έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση ενηλίκων και ευπαθών ομάδων μέσω του προγράμματος, «Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη» της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, υπό την χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αιγίδα της Α.Μ.Ε. Future Library .

        Ακόμα, έχει ασχοληθεί με την δημιουργική απασχόληση, την ενίσχυση και προώθηση του πνεύματος καινοτομίας και δημιουργικότητας  σε προγράμματα στη Λιβαδειά, τη Θήβα και τον Ορχομενό για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, υπό την χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αιγίδα της Α.Μ.Ε. Future Library.
        Το 2012 ήταν κεντρική ομιλήτρια με θέμα τον εθελοντισμό στο Uncoference(Συνέδριο) του Future Library στην Θεσσαλονίκη.

 

ANASTASIOY

hliaslogotipo

lefkiano

Κωνσταντίνος Μπακομήτρος

estereaWebp.net gifmaker

koropouli2

TIGAS ANNA

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΘΗΒΑ

farmakio

lempesis

monomaxoi2

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

ΤΥΧΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 Τα βράδια πριν κοιμηθώ πάντοτε προσ&m...

milipede

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ARGIRIS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ -  ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΑΦΙΣΣΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ARGIRIS 2

ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑDIKIGOROS2 E STEREA.GR LOGO
theseis ergasias

aggelies

 

 

ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK