• Χριστουγεννιάτικη κατασκήνωση στην πόλη

  Χριστουγεννιάτικη κατασκήνωση στην πόλη

  Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 16:04

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • ...ξεκινάμε μαζί για τον δήμο Θηβαίων...οι υποψήφιοι!!

  ...ξεκινάμε μαζί για τον δήμο Θηβαίων...οι υποψήφιοι!!

  Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 21:51

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Καιρός: Έκτακτες οδηγίες από την Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας – Δείτε που θα χιονίσει

  Καιρός: Έκτακτες οδηγίες από την Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας – Δείτε που θα χιονίσει

  Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 15:37

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Οικογενειακή τραγωδία

  Οικογενειακή τραγωδία

  Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 20:00

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Στους δρόμους αύριο οι αγρότες – Τι διεκδικούν

  Στους δρόμους αύριο οι αγρότες – Τι διεκδικούν

  Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 19:55

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

TIGKAS MPANERne

Αντισύλληψη: Απορίες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

antisilliptika xapia

Ο πραγματικός ρόλος της αντισύλληψη είναι να βοηθήσει ένα ζευγάρι να χαρεί τον έρωτα μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση προφυλακτικού είναι επιτακτική. Οι επεμβατικές και φαρμακευτικές μέθοδοι που διατίθενται σήμερα είναι αρκετές, σύνθετες και δημιουργούν, εκ των υστέρων, πολλές απορίες και… εγκυμοσύνες, ενώ η κάθε μία έχει πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ρίχνει φως σε όλους τους μύθους και τις απορίες.

Η κάθε μέθοδος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, ή καλύτερα, για κάθε γυναίκα ή ζευγάρι υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος. Οι γυναικολόγοι ενημερώνουν πάντα, αλλά αρκετές φορές οι ψίθυροι μεταξύ των γυναικών εμπλέκουν την κατάσταση. Έτσι δημιουργούνται απορίες, κάποιες φορές σημαντικές και κάποιες άλλες άτοπες.
Συνοψίζοντας τις βασικότερες απορίες ζητήσαμε από τον κύριο Θεόδωρο Αγοραστό, καθηγητή Μαιευτική-Γυναικολογία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να μας δώσει τις άρτιες επιστημονικές απαντήσεις και επιπλέον τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

Απορία 1
Εάν δεν πάρω ένα χάπι αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνω έγκυος;
Δυνητικά αυξάνουν οι πιθανότητες, διότι μειώνεται η αποτελεσματικότητά της αντισύλληψης, γι' αυτό και είναι σημαντικό να λαμβάνεται κάθε μέρα την ίδια ώρα. Δεν αυξάνονται. Απλώς την άλλη μέρα θα πάρεις δύο. Καλό είναι να παίρνεις το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα. 

Απορία 2
Τα αντιβιοτικά μειώνουν την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού χαπιού και υπάρχει περίπτωση να μείνω και έγκυος;
Όχι μόνο τα αντιβιοτικά αλλά και οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή να λαμβάνει κάποια γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιεί και άλλα μέτρα όπως προφυλακτικό ή αποχή από το σεξ, εάν δεν επιθυμεί να μείνει έγκυος.
Όσον αφορά στην συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων που είναι τα αντιβιοτικά, έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά γυναικών, αλλά δεν έχει αποδειχθεί κάτι από ευρύτερες μελέτες.
Απορία 3
Υπάρχει περίπτωση να έχω πάρει κιλά από το αντισυλληπτικό;
Οι περισσότερες γυναίκες δεν παχαίνουν μόνο από το χάπι. Ακόμη και εάν κάποια πάρει βάρος, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κατακράτηση υγρών και δεν θα ξεπερνά το ένα με ενάμιση κιλό. Ωστόσο, μερικές γυναίκες έχουν την αίσθηση πως το χάπι τους ανοίγει την όρεξη κι έτσι τρώνε περισσότερο και παχαίνουν. Έχει παρατηρηθεί ότι η αύξηση βάρους και η κατακράτηση υγρών υποχωρούν τρεις μήνες μετά την πρώτη λήψη.
Απορία 4
Το σώμα μου χρειάζεται μια «ανάπαυλα» από κάθε είδους αντισύλληψη τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο;
Καθόλου. Όποια αντισυλληπτική μέθοδο κι αν χρησιμοποιείται δεν χρειάζεται να διακοπεί για οργανικούς λόγους για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Στο σπιράλ που δεν περιέχει ορμόνες θα πρέπει να γίνεται αντικατάσταση κάθε 2 ή 5 χρόνια ανάλογα με τον τύπο του. κάποια σπιράλ που περιέχουν ορμόνες και πρέπει να αντικαθίστανται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Μερικές γυναίκες παίρνουν το χάπι που μειώνει τον αριθμό των περιόδων, δηλαδή τα δραστικά δισκία για διάστημα τριών μηνών (καλοκαιρινά) και με τον τρόπο αυτό παρατείνουν το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις περιόδους τους.
Απορία 5
Εάν κάνω συστηματική χρήση αντισυλληπτικών είναι δυσκολότερο να μείνω έγκυος όταν τελικά το αποφασίσω;
Το χάπι δεν επηρεάζει τη γονιμότητά, δεν διαταράσσει τον κύκλο ούτε δυσχεραίνει την ικανότητα «σύλληψης» στο μέλλον. Επίσης, δεν χρειάζεται να η αναμονή κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή που θα κάποια γυναίκα θα σταματήσει το χάπι προκειμένου να συλλάβει δίχως οποιονδήποτε κίνδυνο. Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι γιατροί συνιστούν τη διακοπή των φαρμάκων τρεις μήνες πριν τη σύλληψη είναι ότι τόσος χρόνος χρειάζεται κατά κανόνα για να ρυθμιστεί ο κύκλος της εμμήνου ρήσεως.
Απορία 6
Είναι επικίνδυνο να παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια για να ρυθμίσεις τον έμμηνο κύκλο;
Όχι, και μάλιστα είναι απολύτως ασφαλές. Οι γιατροί είθισται να χορηγούν αντισυλληπτικά για το σκοπό αυτό εδώ και δεκαετίες. Καθώς μάλιστα δεν υπάρχει ωορρηξία κατά το χρόνο λήψης της αγωγής, δεν προκαλείται πάχυνση του ενδομητρίου στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, επομένως η μήτρα δεν χρειάζεται να το αποβάλλει ή να «καθαρίσει» με την περίοδο. Στην πραγματικότητα, η «περίοδος» καθόσον γίνεται λήψη χαπιού δεν είναι πραγματική έμμηνος ρύση αλλά η αντίδραση του σώματος στη στέρηση ορμονών, η οποία προκαλείται με τα τελευταία επτά «αδρανή» χαπάκια του πακέτου στο τέλος κάθε μήνα.
Απορία 7
Όλα τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ίδια, μόνο η δοσολογία αλλάζει;
Όλα τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο οιστρογόνων, αλλά η σύνθεση της προγεστερόνης μπορεί να διαφέρει. Αν κάποιο χάπι δημιουργεί προβλήματα (π.χ. αίμα ανάμεσα στις περιόδους, έντονη πείνα ή απώλεια ερωτικής επιθυμίας), συχνά η καλύτερη λύση είναι η αλλαγή σκευάσματος. Προσοχή: αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από συζήτηση με το γυναικολόγο.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Αντισυλληπτικά χάπια απλά ή συνδυασμένα
--Πλεονεκτήματα
Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ενδομητριού και ωοθηκών
Βελτιώνουν συμπτώματα δυσμηνόρροιας
Μικραίνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καλοηθών κύστεων των ωοθηκών
Χρησιμοποιούνται θεραπευτικά για τις διαταραχές του κύκλου, του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και της ενδομητρίωσης.
Μειώνουν το ποσοστό των πυελικών φλεγμονών (PID)
--Μειονεκτήματα
Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη σωστή καθημερινή χρήση
Κατά την γαλουχία ελαττώνουν την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος
αμφιλεγομενη αύξηση για καρκίνο μαστού
Αντισυλληπτικά χάπια μόνο με προγεστερόνη
--Πλεονεκτήματα
Υψηλή αποτελεσματικότητα
Χορηγούνται σε γυναίκες που έχουν αντένδειξη για κάποιο λόγο να πάρουν οιστρογόνα γιατί δεν έχουν τους κινδύνους από την οιστρογονική δράση των συνδυασμένων αντισυλληπτικών
Χορηγούνται αμέσως μετά τον τοκετό χωρίς καμιά παρενέργεια για το νεογνό και τον θηλασμό
--Μειονεκτήματα
Η καθημερινή χρήση που είναι δύσκολο σε ορισμένες γυναίκες ιδίως έφηβες να συμμορφωθούν μικρές αιμοριες (σταγόνες αίματος)κατά τη διάρκεια του κύκλου
Ενδομήτρια σπειράματα
--Πλεονεκτήματα
Μεγάλο διάστημα αντισυλληπτικής προστασίας (από 2-5 χρόνια) με μόνη υποχρέωση από μέρους της γυναίκας να ανιχνεύει κάθε μήνα ότι το IUD είναι στη θέση του
Χαμηλό ετήσιο κόστος μεθόδου
Εύκολη τοποθέτηση
--Μειονεκτήματα
Είναι το πιο κατάλληλο αντισυλληπτικό μέσον για γυναίκες που έχουν γεννήσει και που έχουν σταθερή μονογαμική σχέση.
Μπορεί να δημιουργηθούν διαταραχές στην έμμηνο ρήση με την εμφάνιση μήνο-μητροραγιών
Επιπλοκές κατά την τοποθέτηση δηλαδή μπορεί να προκληθεί φλεγμονή ή διάτρηση της μήτραςΜπορεί να αυξήσει ελάχιστα τον κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση.

FOTINI

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΜΠΑΝΗ

estereaWebp.net gifmaker

TIGAS ANNA

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

paranormal aggelies2

 E STEREA.GR LOGO

papadimitriou kardiologos thiva ban

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK