• Οικογενειακή τραγωδία

  Οικογενειακή τραγωδία

  Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 20:00

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Στους δρόμους αύριο οι αγρότες – Τι διεκδικούν

  Στους δρόμους αύριο οι αγρότες – Τι διεκδικούν

  Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 19:55

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Αρχίζουν από αύριο οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για επτά Περιφέρειες στο Κτηματολόγιο

  Αρχίζουν από αύριο οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για επτά Περιφέρειες στο Κτηματολόγιο

  Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 09:53

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Το «θεμέλιο λίθο» του ιερού ναού προς τιμήν του Αγίου Ιερωνύμου έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος

  Το «θεμέλιο λίθο» του ιερού ναού προς τιμήν του Αγίου Ιερωνύμου έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος

  Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 17:12

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 • Νυχτερινό ρεύμα ωράριο: Ποιες οι ώρες και οι αλλαγές που ισχύουν στα τιμολόγια

  Νυχτερινό ρεύμα ωράριο: Ποιες οι ώρες και οι αλλαγές που ισχύουν στα τιμολόγια

  Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 11:44

  Published in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

TIGKAS MPANERne

Όταν ο θυρεοειδής προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία

 1976416

Διάφορες όψεις της σεξουαλικής συμπεριφοράς στον άνθρωπο ρυθμίζονται από το ορμονικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι σήμερα περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή τους, αν και πάνω από τους μισούς δεν γνωρίζουν για την κατάστασή τους.


Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός διεκπεραιώνει τον μεταβολικό ρυθμό. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, παράγει πολύ μικρή ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό. Αντίθετα, όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί, ο αδένας απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα ορμόνης, κατάσταση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός.
Δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών που αφορούν την αναπαραγωγική διαδικασία και μπορεί να προκαλέσουν από μη φυσιολογική σεξουαλική ανάπτυξη έως σεξουαλικές δυσλειτουργίες, διαταραχές του εμμηνορυσιακού κύκλου ή ακόμα και υπογονιμότητα. Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία (χαμηλή λίμπιντο) και τη σεξουαλικότητα γενικότερα, αν και με διαφορετικό τρόπο.
Υποθυρεοειδισμός
Η ορμονική απορρύθμιση που απορρέει από τον υποθυρεοειδισμό προκαλεί σε αρκετές γυναίκες υποτονική σεξουαλική επιθυμία και δυσκολία στην επίτευξη και διατήρηση σεξουαλικής διέγερσης (εφύγρανση). Οι δυσλειτουργίες αυτές, όμως, από πολλούς αποδίδονται στα γενικότερα συμπτώματα εξασθένισης του μεταβολισμού που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός, όπως εξουθένωση, κούραση και διαταραχές διάθεσης, και όχι στην ασθένεια καθεαυτή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρή έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών και δεν λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία, είναι πιθανό να επηρεαστεί και το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, με την εκδήλωση ολιγομηνόρροιας και αμηνόρροιας.
Στους άνδρες, ο υποθυρεοειδισμός έχει συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία, καθυστερημένη εκσπερμάτιση και ελαττωμένη κινητικότητα του σπέρματος. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι φαρμακευτική αντιμετώπιση της διαταραχής οδηγεί σε αποκατάσταση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της αναπαραγωγικής ικανότητας. Η γαλακτόρροια σε έναν άνδρα μπορεί να είναι ένας επιπλέον λόγος που θα κινήσει υποψίες για υποθυρεοειδισμό.
Υπερθυρεοειδισμός
Περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού συχνά σχετίζονται τόσο με απότομη αύξηση της σεξουαλικής ορμής, όπως είναι αναμενόμενο από την «επιτάχυνση» του μεταβολισμού όσο και με μείωση της επιθυμίας, όπως συμβαίνει στον υποθυρεοειδισμό. Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, αυτό πιθανά να οφείλεται σε δύο λόγους: Δεν είναι σπάνιο ανάμεσα στους ανθρώπους που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό, κάποιοι, στο ξεκίνημα της φαρμακευτικής αγωγής να εμφανίζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού έως ότου ρυθμιστεί σωστά η δοσολογία και ο τύπος του φαρμάκου.

Επίσης, είναι πιθανό η υπερπροσπάθεια που καταβάλλει το άτομο, προκειμένου να αντεπεξέλθει στους τόσο «γρήγορους ρυθμούς» που απαιτεί ο αυξημένος μεταβολισμός του, να καταπονεί και να κουράζει τον ασθενή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μειωμένης λίμπιντο.
Ο υπερθυρεοειδισμός έχει και αυτός συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία, αλλά και με πρόωρη εκσπερμάτιση. Πρόσφατες έρευνες, όμως, έδειξαν ότι τόσο στον υπερθυρεοειδισμό όσο και στον υποθυρεοειδισμό, η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται δευτερογενώς, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας της εκσπερμάτισης.

Η πρόωρη και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση είναι, αντίστοιχα, οι πρωταρχικές δυσλειτουργίες στον άνδρα που απορρέουν από τις διαταραχές του θυρεοειδούς. Σύμφωνα με νέα ευρήματα μάλιστα, δεν αποτελούν απλά επακόλουθα της γενικότερης κλινικής εικόνας των ασθενών με διαταραχές του θυρεοειδούς, αλλά οι θυρεοειδικές ορμόνες βρέθηκαν να εμπλέκονται στη φυσιολογία της εκσπερμάτισης. Ο υπερθυρεοειδισμός έχει επιπλέον ενοχοποιηθεί για ολιγοσπερμία, στειρότητα και μη φυσιολογική μορφολογία σπέρματος. Τέλος, ο υπερθυρεοειδισμός στους άνδρες έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί γυναικομαστία.
Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία συμβάλλουν στην ανάκτηση και διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Είναι σημαντικό άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς να γνωρίζουν ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που υποκαθιστούν ή μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών. Η εμφάνιση μιας σεξουαλικής διαταραχής οφειλόμενης σε ορμονική δυσλειτουργία δεν είναι μη αναστρέψιμη και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει την αρχή του τέλους της σεξουαλικής ζωής.

FOTINI

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΜΠΑΝΗ

estereaWebp.net gifmaker

TIGAS ANNA

camora

 

SERVICESMALL

KTEL THIVAS

paranormal aggelies2

 E STEREA.GR LOGO

papadimitriou kardiologos thiva ban

meli

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ
ΠΕΥΚΟ-ΡΕΪΚΙ
ΒΟΙΩΤΙΑ
ΤΗΛ 6980093156
ΑΠΛΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ

ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ

FACEBOOK